Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И в България хора твърдят, че са им слагали лицата на кутиите с цигари без разрешение

06 октомври 2016, 07:55 часа • 2274 прочитания

Истина или не? Все повече сигнали постъпват до медиите, че на снимките на цигарените кутии, които по закон се слагат като предупреждение за вредата от тютюна, има хора, които не са дали съгласието си лицата им да бъдат използвани по такъв начин.

Преди дни германецът Харалд Молтер се разпозна на снимка на кутия с цигари. Оказа се, че и в България има такива случаи. Нова телевизия съобщи за два – близки на Димитър Василев от дупнишкото село Червен брег казват, че той е сниман тайно в болница, където е влязал заради проблеми с щитовидната жлеза. Същото твърди и съпругата на вече починалия Кирил Богословов. Богословов е боледувал от шарка.

От Министерството на икономиката казват, че снимките на цигарените кутии се определят от Европейската комисия. Според ЕК всички снимки са сложени на кутиите със съгласието на заснетите.

По закон в България, на произведените след 20 май тази година кутии с цигари има цветни снимки с кадър на плашещо заболяване, причинено от тютюнопушенето. Предупрежденията трябва да заемат 65% от предната и задната страна на кутията. По 50% от двете странични повърхности на цигарените кутии също трябва да са заети от текстове със здравни предупреждения.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес