Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И полицаи ще проверяват търговията със зърно

10 август 2012, 13:40 часа • 4977 прочитания

Всеки ден в рамките на месец ще се правят проверки за нарушения при търговията със зърно, каза на пресконференция Дарина Обретенова – началник на „Икономическа полиция” към Главна дирекция „Криминална полиция”, предаде Стандарт нюз.

„Целта на проверките е превенция при добива, транспортирането и складирането на новата реколта на зърното. Високата цена дава възможност на такива измамници да се възползват”, каза комисар Обретенова.

Тя обясни, че част от производителите продават стока без документи, което дава възможност да се създадат схеми от кухи фирми, които начисляват мнимо ДДС и по този начин го прибират. „Целта е да запазим държавния бюджет от ДДС измами. Разпоредили сме действия по всички ОД МВР-та в страната за проверки по пристанищата, складовете и транспортните средства. Ще бъдем отворени за всеки един сигнал, както от бизнеса, така и от гражданите”, каза комисар Обретенова.

Преди дни земеделският министър Мирослав Найденов обяви, че започват масови проверки на производители и търговци на зърно за ДДС измами. 

За миналата година, щетата от ДДС е някъде 30%, ние сме извадили на показ някъде 20%, което означава, че 10-15% остават в сивия сектор.

„В момента са планирани и текат проверки, те са с всички контролни органи. При проверките на пристанищата, ще проверяваме фирмите, които извършват тази дейност. Ще се следят количествата, които се внасят и изнасят и ще следим какво количество от старата и новата реколта се търгува в момента. Ще правим проверки на базите за зърно и ще следим да няма така наречените „черни тефтери”. Ще се правят проверки на цялостната документация, проверка на транспортните средства и на физическите лица.

Нашата операция започна вчера, но ние направихме и две проверки на пристанищата във Варна и Бургас с министър Найденов, затова и решихме да започнем операции в цялата страна. Важно е да има добро взаимодействие с всички контролни органи. Операцията е разпоредена за един месец и проверките се правят всеки ден”, каза още комисар Дарина Обретенова.

Редактор: Ая Косарова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес