Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И други като Пеевски търсят пари от неподозиращи потребители

26 септември 2017, 15:04 часа • 8108 прочитания

Не само сайтът monitor.bg използва компютрите на потребителите си, за да копаят криптовалути, като в резултат се натоварват силно процесорите на читателите си. Това установи проверка на Actualno.com след сигнали на наши читатели.

Оказва се, че скриптът е използван и в сайтовете pogled.info и bradva.bg. И при трите сайта това е добавено директно към кода на сайта - иначе казано - сложен е съзнателно. Към 11 часа днес, скриптът беше премахнат от сайта на monitor.bg, съобщи Webcafe.

От изданието обявиха, че са жертва на хакерска атака и че "злонамереният код за добиване на криптовалута е вкаран от външни лица с цел да блокира компютрите - и вашите, и нашите".

"Докато специалистите ни събират доказателства, нужни за да се предадат на компетентните органи организаторите на тази злонамерена атака, те сами свалиха маските си. И показаха същността си - на алчни златотърсачи, обхванати от панически гърчове, че заради разкритията ни кранчетата им пресъхват едно след друго, а възмездието на престъпленията им наближава", пишат редакторите на в. "Монитор" в обяснението си за казуса.

Според експерти в сферата, макар да не е възможно да бъде изключена хакерска атака, предвид мястото, на което беше поставен кода на сайта monitor.bg, тя е малко вероятна.

Скриптът работи сравнително просто - при всяко посещение в конкретен сайт, той започва да използва голяма част от ресурсите на процесора ви през браузъра. При Monitor.bg това са 80% от производителността, при bradva.bg например се стига до 100%.

Докато вие разглеждате статиите в сайта с този скрипт, процесорът ви се използва за копаене на криптовалута, подобна на познатия Bitcoin. След затваряне на сайта, процесът приключва и натовареността на компютъра ви намалява.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес