Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И България "влезе" в информационната война срещу Асад

02 декември 2012, 17:22 часа • 6170 прочитания

Името на България беше намесено в информационната война, която противниците на Башар ал Асад водят от месеци срещу сирийския диктатор.

Снощи в редица арабски блогове и в социалните мрежи, включително Туитър, се разпространи слухът, че сирийският президент Башар ал Асад е избягал в Москва. Източниците, които разпространиха тази дезинформация, даже посочиха номера на подозрителния полет, с който той е напуснал Дамаск, пише "Нюз.ру", цитиран от БГНЕС.

В мрежата Туитър се съобщава за подозрителния полет на Сирийските авиолинии RB441 - Airbus A320, който е излетял за московското летище "Внуково". За да не прелита над турското въздушно пространство, самолетът и избрал маршрут над Кипър, гръцките острови, България, Румъния и Молдова.

На официалния сайт на руското министерство на външните работи няма никакви съобщение по този въпрос. В последната публикация за Сирия, която е от вчера, се казва, че руският заместник-министър на външните работи Генадий Гатилов се е срещнал със своя сирийски колега Файсал Микдад. Израелският портал NRG съобщава, че руското МВнР е опровергало информацията за бягството на Асад в Москва.

Самият Асад неотдавна заяви в интервюта за руските телевизии, че не възнамерява да напуска страната си, въпреки многобройните спекулации на тази тема, които го изпращаха ту в Москва, ту в Иран. Анализаторите арабисти са склонни да приемат тези негови думи за истина. Според тях, ако Асад наистина е искал да напусна страната, е щял да го направи отдавна.

От средата на март 2011 в Сирия се водят ожесточени сражения между правителствените сили на Башар ал Асад и представителите на ислямистката и светска опозиция, която настоява за неговата оставка. За този период бяха разпространени много фалшиви слухове и от двете страни. Така например на няколко пъти беше обявявано, че в Катар е извършен преврат и е свален емирът, който финансира сирийската опозиция.

Според други слухове в Дамаск имало 3500 руски военнослужещи от специалните части, които охранявали Асад. Всичко това се оказа дезинформация. Днес вече се смятат за недостоверни и цифрите за броят на жертвите, които съобщават непрекъснато сирийски неправителствени организации.

Actualno.com

Васил Хаджийски
Васил Хаджийски Отговорен редактор
Новините днес