Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хвърлят повече яснота за Панагюрското златно съкровище до дни

19 август 2014, 19:16 часа • 25159 прочитания

До края на месец август ще стане ясно дали Панагюрското златно съкровище в Националния исторически музей е оригинал, или реплика.

Анализът на изследването ще бъде готов в края на месеца, но експертизата ще изисква повече време, за да се обобщят резултатите и да се направят изводи.

От средата на миналия век до днес в Археологическия музей в Пловдив се пази уникален артефакт от Панагюрското златно съкровище. Според информацията на bTV става дума за крило, което е паднало от дръжката на един от съдовете-ритони. Това липсващо крило ще докаже дали Панагюрското съкровище е оригинално.

„Това крило от откриването му през 1949 г. досега, за разлика от Панагюрското съкровище, което многократно е напускало страната, въобще не е напускало музея. Най-ефективния метод да се установи дали има някаква смяна, или производство на копие е анлизът на крилото и анализът на съда, от който то произхожда”, коментира директорът на РИМ Пловдив д-р Костадин Кисьов.

Фирмата "Евротест контрол”, чийто собственици са австрийци, е единствената компания, която е лицензирана по ИСО. Това са международните стандарти и резултатите, които дават, се признават навсякъде по света, обясни ръководителят на централаната лаборатория за консервация и реставрация на Националния исторически музей (НИМ) Светла Цанева.

Директорът на НИМ Божидар Димитров няма никакви притеснения за експертизата и е убеден, че в музея се намира оригинала на Панагюрското съкровище.

Той коментира: „Един от неочакваните резултати от изследването ще бъде, че когато имам резултатите от анализа, ще дам под съд разпространителите на слухове като самообявилите се наследници г-н Цветанков и сестра му Стефка за оронване на престижа на музея, за причиняване на финансови загуби”.

"Аз не твърдя, че Панагюрското съкровище е менте. Просто при търсенията ми с моята сестра в архивите се натъкнахме на много неясноти и противоречия". Това каза вчера в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" Павел Цветанков, един от наследниците на братя Дейкови, открили Панагюрското съкровище.

Той обясни, че в документи описващи параметрите на съкровището през годините има несъответствия например в неговото тегло като разликата е около един килограм.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес