Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ХРУ: В България продължават на бият и ограбват мигранти

20 януари 2016, 11:37 часа • 5067 прочитания

Българските власти продължават масово да връщат в Турция кандидати за убежище, пресекли нелегално границата. Те понякога ги бият, вземат им парите, телефоните, храната и дори обувките. Това са част от заключенията на правозащитната организация "Хюмън райтс уоч", които ще бъдат представени в сряда в рамките на доклада на международната неправителствената организация за отношението към имигрантите.

Информацията е събрана въз основа на разговори в шест държави с 45 кандидати за убежище и имигранти от Афганистан, Сирия и Ирак. Интервютата са проведени между октомври и декември миналата година. Имигрантите са описали 59 случая на насилствено връщане на групи чужденци в Турция от България между март и ноември 2015 година, предаде Mediapool.

В официалното съобщение са дадени примери с разказите на имигранти в България, Сърбия, Хърватия, Унгария, Словения и Турция. Прави впечатление, че почти всички интервюирани са от Афганистан. Това е страна, за която в ЕС не е прието автоматично да се дава право на защита при прекосяване на границата. От това право се ползват гражданите на три държави - Сирия, Ирак и Еритрея.

Близо половината от интервюираните твърдят, че са били бити от полицаи или нахапани от полицейски кучета. Всички казват, че са им откраднати лични вещи, в някои случи са заплашвани с оръжие от хора, които те твърдят, че са униформени служители на българските власти.

За насилие, мизерни условия и недостатъчна храна разказват 14 души от центровете в Бусманци и Елхово. Инциденти с насилие е имало и на сръбско-българската граница.

От "Хюмън райтс уоч" призовават България незабавно да прекрати тази незаконни практики, да издири извършителите и да им потърси отговорност. Организацията напомня, че властите имат задължения както по българските, така и по международни закони и конвенции да не провежда групово връщане на имигранти.

“България трябва да сложи край на насилственото и незаконно третиране на хора, които търсят закрила в Европа“, каза Линдия Гал от “Хюман райтс уотч“.

Организацията напомня, че Европейската комисия е започнала две процедури срещу България за незаконни действия срещу мигрантите - през април 2014г. и през септември 2015 г.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес