Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Христосков: Ако не се подобрят условията за труд, завод "Миджур" да бъде затворен

02 октомври 2014, 08:48 часа • 24300 прочитания

Заводът (Миджур - бел.ред.) трябва да бъде затворен, освен ако не бъдат направени сериозни промени в условията на труд. Това заяви служебният министър на труда и социалната политика Йордан Христосков от Горни Лом в ефира на bTV. Той допълни, че ресорното министерство трябва да се погрижи за работниците, които ще останат без работа.

Представени бяха данни от проверка на Главната инспекция по труда и служба "Контрол на общоопасните средства", която се е състояла на 6 август. По време на нея са били открити 13 нарушения, обясни служебният министър.

Част от тях са били - липса на втори изход в цеха за утилизация, старо оборудване на същото място, разхвърлени чували с отпадъци, които са навсякъде и затрудняват движението и др. Освен това на единствения изход от цеха са се съхранявали остатъци от утилизацията. Te не са били опасни, но са затруднявали излизането от мястото.

От началото на годината на завод "Миджур" са били наложени 7 акта, обясни социалният министър. Същевременно предписанията вследствие на проверката през август е трябвало да бъдат изпълнени до края на август и началото на септември, но това не се е случило.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се обяви за промени, с които след само едно нарушение съответният завод да бъде затворен.

На коментара на служебния министър за затварянето на "Миджур", бившият премиер беше категоричен, че заводът се е самозатворил.

 

 

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес