Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Христомир Брънзов: НИМХ остава в БАН

10 септември 2018, 14:06 часа • 2221 прочитания

НИМХ остава в БАН, като се предлага една много дълга процедура за неговото излизане. Това каза бившият директор на НИМХ проф. Христомир Брънзов, цитиран от агенция "Фокус".

Според него това решение е напълно неработещо. „Чрез него може да се извади част от НИМХ, оперативната дейност и учените в някаква нова структура“, уточни той. „Очевидно НИМХ остава в БАН, с какъв състав не е ясно. Къде отиват активите и пасивите на НИМХ, както и името на института, което е дадено от правителството, не се знае“, посочи проф. Брънзов. По думите му излизането на института е възможно, след като правителството писмено потвърди, че НИМХ иска да излезе от БАН. „Тогава ще се определи комисия, както и нейният състав. След което отново ще има Общо събрание, което ще реши дали приема или не приема тези неща“, обясни професорът.

Брънзов допълни, че това е опит за един безкрайно дълъг процес, които сигурно ще приключи тогава, когато от НИМХ няма да остане и спомен. „В момента хората са без ръководство, пак благодарение на тази неправителствена организация БАН. Най-странното е защо в нея съществуват структури и институти, които изпълняват 8 подзаконови и нормативни актове, които обслужват цялото общество, национална сигурност и какво ли още не“, изтъкна той.

Според Брънзов това действително е в ръцете на едно НПО, което може да си решава каквото иска, дори да остави НИМХ без ръководство. „Правителството трябва по най-бързия начин да спаси НИМХ от БАН“, каза проф. Брънзов.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес