Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Храната и напитките на Саркози излизат на французите по $15 000 на ден

05 февруари 2012, 17:07 часа • 4451 прочитания

Внушителната сума от 15 000 щатски долара на ден харчи Елисейският дворец за храната и напитките за президента на Франция Никола Саркози, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на британския вестник "Сънди таймс".

"Френските президенти са известни със слабостта си към разкоша и излишеството. Никола Саркози не е изключение. Той държи в гаража под Елисейския дворец 121 автомобила, а за харна и напитки харчи по 10 000 британски лири (15 000 щатски долара) на ден" - пише изданието.

По негова информация по разходи за обслужване на президента Елисейският дворец задминава британския кралски двор. При това Никола Саркози е известен , че не е кулинар и почти не пие алкохол, включително и знаменитите френски вина. Той обича сладкото и до брака си с Карла Бруни е ял огромно количество шоколад и бонбони.

Съпругата му обаче е въвела в семейството строги ограничения на захарните изделия. Въпреки това обслужването на президенството никак не е евтино за французите, подчертава "Сънди таймс".

Ежегодните разходи за бензин за президентските автомобили достигат 400 000 долара. Само за вестници се харчат 1 500 долара. Всяка сутрин Елисейският дворец получава 82 броя от десноцентристкия вестник "Фигаро". БТА

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес