Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хората очакват от новия патриарх да обедини нацията и църквата

24 февруари 2013, 16:49 часа • 6860 прочитания

Стотици хора посрещнаха с радостни възгласи и бурни приветствия новоизбрания български патриарх Неофит минути преди той да влезе в катедралния храм "Св. Александър Невски" за церемонията по интронизация, предаде БГНЕС.

Пред погледите на стотиците щастливи християни от Светия синод до храма "Св. Александър Невски" премина литийно шествие, в края на което вървеше и благосляваше с усмивка миряните дядо Неофит.

Хората са искрено доволни, че в днешния ден се стигна до това изключително важно решение за Българската православна църква и за всички миряни. Много от тях пожелаваха на новия български патриарх здраве, благоденствие, дълголетие и силата да бъде обединител, както сред редиците на църквата, така и сред хората.

"Очаквам да обедини хората, да върне вярата на хората. Това е моят фаворит и аз съм особено радостна, че той беше избран. Това, което чувам за неговата биография само ме радва, от него се излъчва една добронамереност, една духовна извисеност, интелект. За мен той има всички качества да заеме поста, за който беше избран. Много се радвам и му желая здраве, дълъг живот, благоденствие.

Пожелавам му дълги години да живее и да се радва на България, радвам се, че го избраха", каза 80-годишна дама, която въпреки студеното време търпеливо изчака пред катедралния храм, за да види новият български патриарх. "Пожелавам на дядо Неофит да събере хората заедно, да не са разединени", добави друга жена. Някои от хората очакват новият български патриарх да допринесе за подобряване на състоянието на България, да бъде достоен духовен водач на нацията и да я обедини.

Лично аз мога да кажа, че ние не познаваме много митрополитите. Те трябва да са по-близо до народа, придържам се към мнението, че патриархът трябва да бъде обединител на църквата, сподели една от жените, които дойдоха пред катедралния храм, а друга дама коментира "вместо българинът да си седи вкъщи, да си пие ракията и да псува, трябва да бъде тук, пред "Александър Невски", когато избираха навремето папа, игла не можеше да падне на площада "Св. Петър".

Минути след 14:30 часа започна церемонията по интронизацията на българския патриарх. На церемонията присъстваха духовници от кипърската, чешката и руската патриаршия, президентът Росен Плевнелиев, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, бившия премиер Симеон Сакскобургготски, министрите в оставка Аню Ангелов, Лиляна Павлова, Николай Младенов, кметът на София Йорданка Фандъкова, лидерът на БСП Сергей Станишев, представители на редица дипломатически мисии и стотици граждани. Отсъстваха премиерът в оставка Бойко Борисов, както и неговите вицепремиери в оставка Цветанов и Дянков.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес