Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хомофобията на Русия

17 юни 2013, 09:40 часа • 13058 прочитания

Русия забрани т.нар. хомосексуална пропаганда. При нарушения глобявани ще бъдат както руснаци, така и чужденци. Дали властите ще накажат и Елтън Джон, който не крие сексуалната си ориентация и скоро има концерт в Русия?

В края на месец май заместник-директорът на регионално летище на полуостров Камчатка е нападнат от неизвестни лица и убит с множество удари с нож. Руската полиция предполага, че мотивът за престъплението е свързан с "нетрадиционната сексуална ориентация" на 38-годишния мъж. Само няколко седмици по-рано подобен случай имаше във Волгоград, където по най-жесток начин беше убит 23-годишен младеж с хомосексуална ориентация. Според активисти от хомосексуалните среди, вина за тези брутални престъпления има и руската политика. Тя насажда омраза срещу гейовете и лесбийките, твърдят те.

Активистите дават за пример най-новия закон, приет тези дни от руския парламент, който забранява всички публични изказвания, свързани с "нетрадиционните сексуални ориентации". Преди гласуването му, председателката на Комисията по семейната политика в Думата Елена Мизулина разясни, че целта на новия закон е да защитава децата и младежите. В законовия текст се казва, че ще има наказания за онези, които се опитват да представят в положителна светлина еднополовата любов и да обясняват на руските деца и младежи, че любовта между двама мъже или две жени има "същата социална стойност" както тази между мъж и жена.

Омразата срещу "другите" расте

Предвидените от закона парични глоби за гореспоменатите прегрешения варират между 100 евро за частни лица и 23 000 евро и повече за фирми и организации. Ако за целите на "хомосексуалната пропаганда" са използвани и медии, паричните глоби се увеличават до 20 пъти. Ако частно лице например напише в блога си в интернет, че не смята хомосексуалната ориентация за нещо престъпно, рискува да попадне под ударите на новия закон и да плати глоба до 2000 евро. А прегрешилите фирми и организации дори могат да бъдат закрити в срок от 90 дни. На наказания ще подлежат и чуждестранните граждани в Русия. Освен това чужденците могат да бъдат задържани до 15 дни, а впоследствие да бъдат изгонени от страната.

От около една година Русия упражнява засилен натиск срещу гейовете и лесбийките. Все по-често властите забраняват шествия на хората с хомосексуална ориентация, в които те протестират срещу дискриминацията, или пък задържат демонстранти, само защото са изразили несъгласие с новия закон.

Социологическите допитвания сочат, че руското общество междувременно развива все по-силни фобии срещу хомосексуалните. Според данни на Московския институт "Левада", през април 2013-та близо половината от руснаците (47%) са смятали ограничаването на правата на хората с хомосексуална ориентация за правилно. Година по-рано техният дял е бил 40%. Три четвърти от анкетираните пък са на мнение, че държавата е длъжна да преустанови публичното демонстриране на хомосексуални наклонности.

С резултатите от подобни анкети руският президент Путин оправдава политиката си. Законите отразявали настроенията сред руското общество, твърди той. В началото на юни 2012, когато се провеждаше срещата на върха на Русия - ЕС в Екатеринбург, Путин дори заяви, че руското законодателство било доста либерално по отношение на гейовете и лесбийките. В Русия те не били подложени на никаква дискриминация.

ЕС е на друго мнение. Той апелира към Москва да отхвърли оспорвания закон за "хомосексуалната пропаганда". Критично се изказаха и представители на международни правозащитни организации. Дори Михаил Федотов, ръководител на Съвета по човешките права към руското президентство, определя закона като ненужен.

Ще накаже ли Русия и Елтън Джон?

Русия обаче не се впечатлява от критиките. Понякога дори политическата битка срещу хомосексуалните придобива гротескни измерения. Американските поп-звезди Мадона и Лейди Гага например бяха остро критикувани заради твърде разголените им появи на концерти в Санкт Петербург. Специално назначена държавна комисия дори обяви, че коцертите е трябвало да бъдат забранени за младежи под 18-годишна възраст.

Когато британската мега звезда Елтън Джон пък пристигне през юли тази година за своя концерт в южноруския град Краснодар, оспорваният закон вече може и да е влязъл в сила. Елтън Джон не крие хомосексуалната си ориентация. Малко вероятно е да бъде наказан за нея от руските власти. Но някои местни политици съвсем насериозно апелираха към певеца поне да замени обичайните си екстравагантни сценични костюми с нещо по-сериозно - например с "празнична казашка униформа".

Източник: Дойче веле

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес