Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Холандският писател Кадер Абдола гостува в България

19 април 2012, 10:22 часа • 4979 прочитания

„Написах тази книга за Европа. В нея става дума за изкуство, за религия, за секс, за влиянието на радиото и телевизията, казва Кадер Абдола. Отдръпвам завесата и показвам исляма като начин на живот. Видяното ще ви просветли.

В „Къщата на джамията“ съм вградил и стихове от Корана. Духът на Корана като книга – не като религиозно указание – е изключително важен за мен. Исках да разбуля кроткия, домашен ислям, не радикализирания ислям“, споделя авторът.

Кадер Абдола е явление в съвременната холандска литература. В своя магнум опус той разказва съвременната история на Иран по необикновен начин чрез съдбата на едно влиятелно семейство, обитаващо разкошната къща, която управлява градската джамия в Сенеджан от осем столетия.

„Къщата на джамията“ е многопластов разказ за богатството на иранската култура, сърцето на исляма и границите на човешката издържливост.

Номинирана е на второ място за Любимата холандска книга на всички времена, има над 300 хил. екземпляра, продадени в Холандия, преведена е над 25 езика.

Кадер Абдола гостува в България от 23 до 27 април 2012 г. по покана на "Жанет 45".

Редактор: Ирен Габарска

 

 

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес