Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Холандска фирма, спасявала подводницата „Курск“, ще ни помага за „Вера Су“, ние не се справяме

28 септември 2021, 15:54 часа • 5273 прочитания

Акцията по изтеглянето на заседналия товарен кораб „Вера Су“, както и операцията по разтоварването му бяха временно прекратени.

На проведения брифинг днес следобяд министърът на транспорта Христо Алексиев, който пристигна на мястото на инцидента, обяви, че става въпрос за престъпна безотговорност от страна на държавата, която е продължила с години. Държавните институции нямат и план за действие при подобни ситуации.

Служебният министър заяви, че не разбира защо толкова време „Морска администрация“ не се е намесила, а е разчитала на това корабът да бъде изтеглен и разтоварен от корабособственика. Той коментира, че са допуснати много грешки от „Морска администрация“.

„Сега ще проверя по веригата кой е спал и кой не си е свършил работата. И ще бъда абсолютно безкомпромисен към всички, които не са си свършили отново работата", посочи Алексиев.

„Лично аз поемам случая. За момента това, което можем да направим - с Военноморските сили току-що проведох разговор, има едни 4-тонни котви, да дойдат тук, за да укрепим кораба, за да не стане по-голяма авария, да не бъде разбит (корабът – б.р.) от вълните, защото се очакват вълни около два метра“, добави министърът.

Христо Алексиев обяви още, че е разговарял с холандска салвидж фирма, която е участвала в спасяването на подводницата „Курск“, така че те в момента изготвят план, при който "Вера Су" да бъде изтеглен.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес