Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хиляди се включиха в пъстрия София Прайд 2018 (СНИМКИ)

09 юни 2018, 19:10 часа • 35588 прочитания

За поредна година в столицата се проведе парадът София Прайд на хора с различна сексуална ориентация. Присъстващите се събраха пред Паметника на Съветската армия, имаше и засилено полицейско присъствие.

Календарът от съпътстващи събития – тематични изложби, представления, филмов фестивал, спортни събития и дискусионни форуми – продължи в рамките на цял месец. Всички те бяха с вход свободен и имаха една обща цел – да предоставят пространства за споделяне, опознаване и приемане, чрез които да се изгради подкрепяща и стимулираща социална среда за всеки.

Тази година София Прайд постави фокус върху темата за любовта, а събитието протече под надслов "Различни хора, равни права!".

Прайдът го има поради същите причини, поради които го има навсякъде - за да отправи едно позитивно съобщение на обществеността, че ние сме тук, различни сме. И това не е лошо, ние не искаме различието да се отрича, напротив, искаме да се приеме и че не сме по-различни в никое останало отношение. Ние може да сме лекари, зъболекари, продавачи в магазина, шофьори, но нашето различие не ни прави по-малко хора, каза Радослав Стоянов от БХК, цитиран от БГНЕС. Той посочи, че 24 посолства подкрепят парада тази година.


Лесбийките, гей мъжете, бисексуалните, трансджендър и интерсекс хората (ЛГБТИ) в България са невидими за закона и това поражда правен вакуум, в който попадат нехетеросексуалните, транс и интерсекс хората. Наред с липсата на правна защита и признаване на редица техни права, страхът от отхвърляне и срамът от другостта все още съществуват и принуждават много ЛГБТИ хора да живеят двоен живот, като прикриват идентичността и личния си живот от семейство, колеги и приятели. Мисията на София Прайд е ЛГБТИ хората да водят достоен живот и да изразяват себе си открито, наравно с всички останали, уточняват организаторите на шествието.

Музикалната програма включваше Рут Колева, Иво Димчев, Михаела Филева, Танцуваща София, Yambadon, Spice Girls Tribute, Jennifer Benediction, Dead Man’s Hat Live.

„Дошли сме да подкрепим всички млади хора, които по някакъв начин нямат възможността да бъдат изцяло себе си. Ние тук по един цветен, забавен начин искаме да покажем своята подкрепа към тях”, казаха от Benediction.

По-рано днес в няколко български града се проведоха контрасъбития, които бяха наречени "Походи за семейството". В тях се включиха хора, които по свои думи подкрепят традиционния брак и християнските семейни ценности.

В столицата се провежда и друго събитие под мотото „Да запазим децата от разврата", което се организира от движение „Национална съпротива".

Седмици преди провеждането на „София Прайд” срещу събитието реагира Българската православна църква. В официална позиция Светият синод нарече шествието „демонстрация на греха”.

Снимки: БГНЕС

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес