Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гърция ще пести от децата и пенсионерите

07 ноември 2012, 10:16 часа • 5343 прочитания

Стачки и протестни акции съпровождат политическия дебат за новия пакет с икономии, който трябва да бъде приет в Гърция. Гръцките власти са принудени да намалят парите за децата и пенсиите. Правителството на премиера Андонис Самарас е принудено да направи нови съкращения, за да може Атина да получи следващия транш от международната спасителна помощ в размер на 31,5 милиарда евро, пише вестник „Зюддойче цайтунг” .

За да може да бъде получена новата помощ, гръцкият парламент първо трябва да одобри пакет с икономии в размер на 13,5 милиарда евро. До късно вечерта във вторник депутатите така и не успяха да постигнат споразумение. Управляващата коалиция в Гърция може да се разпадне, след като Демократичната левица вече обяви, че няма да подкрепи в парламента новите мерки.

Гръцкият министър на финансите предупреди депутатите, че законопроектът трябва бързо да бъде приет, за да се гарантира оставането на страната в еврозоната. „Спешно се нуждаем от отпускането на поредния транш от международната финансова помощ, за да избегнем банкрута”, заяви финансовият министър Янис Стурнарас.

Депутат от лявата партия „Сириза” посочи, че ускорената процедура му напомня за „тъмните времена на хунтата.

В същото време днес продължава 48-часовата всеобща стачка в Гърция, организирана от двата най-големи профсъюза в страната, представляващи интересите на работещите в държавния и в частния сектор, предаде Би Би Си.

Стачката е насочена срещу новите мерки за строги икономии на правителството, внесени за разглеждане в парламента. Във вторник десетки хиляди хора се събраха пред сградата на парламента, за да протестират срещу мерките.

Въпреки планираните нови съкращения, държавният дълг на страната през следващата година се очаква да се повиши.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес