Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гърция се огради от Турция

17 декември 2012, 10:04 часа • 15498 прочитания

Гърция завърши строителството на защитна стена с дължина почти 11 километра на границата с Турция, за да пресече част от нелегалния трафик на имигранти, предаде БГНЕС.

Изграждането на съоръжението започна на 5 май и струва 3,16 милиона евро. Стената е висока 4 метра, започва при село Кастанес на река Арда и завършва на Марица, като затваря най-достъпния досега за преминаване участък от 200-километровата граница с Турция. Тя е оборудвана с десетки видеокамери и сензорни датчици. Стената е изградена от почти 370 хиляди метра бодлива тел.

Атина засили през тази година охраната по турската граница, през която по-рано от Турция в страната проникваше основната част от нелегалните преселници.

Благодарение на приетите мерки сега количеството им е намаляло до 1,4 хиляди души годишно.

Заради стената и засилената охрана основния поток ще се падне на влизащите през островите в Северна Гърция.

Малка част от заловените се депортират в техните родни страни, по-голяма остават в Гърция или заминават за по-богатите страни от Европейския съюз.

Всяка година около 130 хиляди души, основно от Азия и Африка, но и от съседните балкански страни, влизат незаконно в Гърция, най-вече от територията на Турция.

В републиката има около 1,5 милиона нелегални преселници, които са заети в сивия сектор на икономиката, занимават се с просия или криминална дейност, пише РИА"Новости".

България също има сухопътна граница с Турция. Преди няколко дни зам.-министърът на вътрешните работи на РБ Димитър Георгиев съобщи, че техническото оборудване на граничарите от сухопътната ни граница е добро. Според него "работи и интегрирана система за контрол на 59-те километра сухопътна граница от граничен пункт Капитан Андреево, където се счита, че е най-големият рисков участък от тази граница до Резово.

Системата, според него, работи изключително добре и при всеки едни незаконен опит за преминаване води до задържане на нарушителите. Имаме изградено видеонаблюдение, термовизионни камери, пълен контрол включително и звуков контрол".

Според Георгиев в момента "няма някакви тревожни тенденции, които да ни карат да се чувстваме обезпокоени, но ние наблюдаваме изключително внимателно броя на емигрантите, които се задържат на българо-турската граница. Имаме изключително добро сътрудничество с нашите турски партньори и голяма част от тези, които се опитват да преминават границата в резултат на нашите взаимодействия се задържат още на турска територия".

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес