Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гръцките фермери се кротнаха в неделя, за да отидат на църква, българските превозвачи готови за контраблокада

29 януари 2017, 10:30 часа • 1752 прочитания

Спокойна е обстановката в района на протеста на гръцките фермери от Серес. Засега не се сбъдва заканата им от вчера, че ще засилят блокадите по пътищата.

Вероятното обяснение е, че днес е неделя и гърците посещават традиционната църковна служба.

Българските превозвачи не са се отказали като ответна реакция да блокират границата с Гърция в случай, че гръцките фермери спрат движението на ТИР-ове между двете страни.

Според Илиян Филипов от Българската Асоциация на Сдруженията в Автомобилния Транспорти и тази година ще се стигне до затваряне на границата, но протестите на фермерите няма да са толкова продължителни, както през миналата година.

"Ние сме дали ясен знак, че ако бъде затворен граничният пункт, българските превозвачи веднага ще вземат контрамерки, като затворим входа на земеделска продукция към България и през територията на България", заяви той, цитиран от БНР.

"Гръцките власти декларираха, че ще удържат този път на думата си и няма да позволят да се затвори граничният пункт. Моето мнение е, че няма да успеят и пак ще има някакво затваряне на границата, но се предполага, че ще бъде за по-кратък срок, тъй като всички в Гърция са информирани , че от наша страна ще има ответни действия и нашата държава също е много потърпевша от тия протести. Трябва да се вземат мерки и да се реши проблемът генерално", допълни Ангел Траков от Съюза на Международните превозвачи.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес