Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гръцки депутат неонацист скандализира парламента

17 май 2013, 14:58 часа • 11324 прочитания

Депутат от гръцката крайнодясна партия "Златна зора" беше отстранен от пленарно заседание на парламента за това, че отправи обидни думи към депутата от партията Сириза Алексис Ципрас, скандализирайки дори групата на собствената си партия, предаде БГНЕС.

Панайотис Илиопулос заяви, че Ципрас спи по време на заседанието, а мечтае да стане министър-председател, заради което заместник-председателят на парламента Панайотис Драгасакис го отстранил от залата.

След като излязъл отвън, депутатите чули неонацистът да крещи три пъти "Хайл Хитлер", като целият инцидент бе видян в пряко предаване по телевизията.

Междувременно имунитетът на четирима гръцки депутати бе свален. Гръцкият парламент постигна това с мнозинство, съобщи БНР. Министърът на туризма Олга Кефалояни загуби депутатския имунитет. Прокуратурата ще поеме нейния случай по обвинение за публична обида на гражданин.

Депутатът Осисеас Водурис също има заведено дело. То е за причиняване на смърт по невнимание на пациент. Това е станало докато Водурис е бил действащ лекар.

Без имунитет е и бившият кмет на Атина и депутат от "Нова Демокрация" – Никита Какламанис . Прокуратурата започва разследване срещу Какламанис за превишаване на служебните права, по време на неговото управление като градоначалник на Атина.

Последеният депутат, който се прости с имунитета си, е от неонацистката "Златна зора". Той е участвал в безредици.

Всички парламентарно представени партии, както от опозицията, така и от управляващите, гласуваха за свалянето на имунитета на четиримата депутати.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес