Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Грипните вируси продължават активно да се разпространяват

07 декември 2017, 11:00 часа • 1159 прочитания

Продължава разпространението на грипни вируси В, започнала е циркулацията в София. Това съобщи за Агенция „Фокус“ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести.

"Днес в 10.30 часа Националната референтна лаборатория "Грип и ОРЗ" с генетични методи доказа в две проби на болни хора – дете от УМБАЛ "Александровска" и жена от Инфекциозна болница, грип В, аналог на щама "Ямагата" от ваксината. Тоест започнала е циркулацията в град София - два дни след първия случай е доказан същия при двама пациенти в други две различни болници", уточни проф. Кантарджиев.

Той препоръча да не се контактува с болни и да се отлична лична хигиена. "Да се използват влажни кърпички, хората трябва да проветряват домовете си. Ако някой се разболее нека в дома си да използва маска, за да не зарази и близките си", добави той. Проф. Кантарджиев заяви, че е по-добре болните да се обаждат по телефона на личния си лекар, вместо да чакат в коридорите на поликлиниките и да заразяват възрастните хора, които отиват, за да си мерят кръвното или майките, които отиват на профилактични прегледи и за ваксинация на децата си.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес