Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Грижа за деца, гледани в скотски условия - само с работа на терен

16 декември 2014, 08:26 часа • 56107 прочитания

Ангелина и Кейра са на 4 години, братчето им Кристиян е на 3 години. Те седят под ключ в къщата си във Великотърновско. Ток и отопление няма – децата се топлят, като лягат под юргана. Няма и тоалетна – малките вършат нуждите си в леген. Освен това родителите къпят отрочетата си само през лятото си.

Родителите им отиват рано сутрин да събират старо желязо за скрап и се връщат чак късно вечер. През лятото съседите дават храна на децата, които тогава си играят в двора. Съседите се оплакват, че ромите крадат – стар човек се оплаква, че му вдигнали куп инструменти, а в началото, когато дошли, той им давал ток.

За случая е сигнализирана ДАЗД, която довежда полиция. Служителите на реда разбиват катинара, за да извадят децата. Оставена е бележка на родителите, че децата са отведени и са под закрилата на държавата. Ромите отишли в ДАЗД и заплашвали, че ще убият служителите, ако децата не бъдат върнати, информира Нова телевизия. Майката твърди, че живеели в Червен бряг и само за няколко дни били уж в къщата.

Виждал съм и още по-лоши случаи – по 12 деца, така заключени, заяви заместник-министърът на младежта и спорта Калин Каменов. На въпрос трябва ли въобще да се правят усилия да се променя родителският капацитет на такива хора, Каменов даде пример – преди години е имало случай, в който майка връзвала детето си с верига за леглото. След усилена работа с психолозите, майката си понесе отговорността според закона и се постави, каза Каменов.

Съществената част е защо колегите не са засекли навреме случаите? Много малко служители на ДАЗД и на МВР работят на терен по такива случаи. Трябват ни повече хора, настоя Каменов. Липсва ни терената работа и държавата е длъжник. Преди години, при обход в софийските гета, колеги стояха навън и не смееха да влязат. За себе си те бяха прави, но докато няма сътрудничество между социални служби и МВР, няма да има решение, категоричен е Каменов. Сигнали могат да се подават на телефон 116, добави той, но Анна Цолова заяви, че е подавала сигнал в събота и ѝ казали, че социалните работници не работят през уикенда.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес