Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Граждани събират подписи срещу идеята да се забрани споделеното пътуване

19 април 2016, 21:00 часа • 2702 прочитания

Започна събирането на подписи в онлайн петиция, която казва "не" на забраната на "споделено пътуване" в България.

Вчера министърът на транспорта Ивайло Московски заяви, че трябва да се затворят сайтовете за споделено пътуване. Това стана при среща с представители на Националното сдружение на автобусните превозвачи. На нея бяга разгледани мерките, които имат за цел да противодействат на сивия сектор и нерегламентирания превоз на пътници

"Министър Московски поиска забрана на споделеното пътуване след среща със сдружението на автобусните превозвачи. Това искане е противозаконно, тъй като няма юридически основания за забрана на деленото на разходи при пътуване. Това искане е форма на протекционизъм спрямо големите автобусни превозвачи и цели да запази монополното им положение, позволяващо диктат на цените и времето за пътуване", се казва в мотивацията на петицията, създадена от Георги Кадиев. За момента в нея са се подписали близо 630 души. 

Споделеното пътуване намалява разходите за превоз и е екологично. Колите пътуват с повече от един човек в тях, така са необходими по-малко превозни средства до определена дестинация и замърсяванията на въздуха са по-малко. Споделеното пътуване е по-бързо - не се налага да се спира на ненужни спирки и е много по-лесно да се съобрази пътуване с 3-4 човека, в сравнение с 30-50, се казва в петицията. 

"Настояваме да не се правят опити за забрана на споделеното пътуване, използвано от десетки хиляди души за дестинации в цяла България. То представлява транспортна алтернатива и трябва да бъде насърчавано като конкуренция, спомагаща за подобряване качеството на услугата на останалите възможности за междуградско придвижване", мотивира се подписката.

Автобусните превозвачи обаче настояват сайтове за споделено пътуване да бъдат закрити – така ограничавали нелегалните превози с микробуси. По тяхна оценка те са между 3 и 5 000, съобщава bTV.

Не знам как ще стане, това са съвместни действия, само КАТ и МВР могат да проверяват тези микробуси, които са за споделеното пътуване”, посочи Галя Топалова от браншовата организация на превозвачите. 

Администратор на сайт за споделено пътуване признава, че сред обявите трудно могат да се разграничат тези, които само делят разходите си и тези, които печелят в сивия сектор. Позицията на този тип портали е, че са само платформа за обяви.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес