Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гостоприемство по български в село Розово: Цигани не ни трябват

28 април 2014, 08:18 часа • 71445 прочитания

До днес, 28 април, беше даден срок на 17 сирийски бежанци да напуснат новия си дом в казанлъшкото село Розово. Още в събота, 26 април, хората напуснаха селото и са настанени в друго казанлъшко село, което не се обявява, защото сирийците се страхуват за живота си.

Защо се случи това – най-добре нещата обрисуват думите на една от „протестиращите”. „Гледам новините и оставам с впечатлението, че те са по-зле и от нашите цигани”. „България за българите”, „Ще пуснете ли детето си да играе спокойно с тях”, „Има си лагери, да ходят там”, „Кой ще ни гарантира, че няма да има нападения с нож”, „Защо ги изгониха от Румъния” – тези коментари достатъчно добре обрисуват избухналото недоволство. Пред камерата на Нова телевизия протестиращите нападнаха с хули приютилия три семейства сирийци хазяин Димитър Стоянов. Те са законно пребиваващи, имат статут от Агенцията за бежанците.

Стоянов сподели, че е взел по 400 лева на семейство и е изпълнил изискванията им за нормално съществуване. Хазаянинът добави, че хората са проверени от българските власти, документите им са законни и дори кметицата го знае.

За разлика от родителите си, едно от малките българчета сподели следното: „По принцип съм чувала от новините, че има много лоши хора от там (бел. ред. – Сирия). Но тук има малки деца, те са видели как избиват роднините им с бомби. Ако са добри хора, защо да не останат – само лоши хора да не пускаме”.

Село Розово е най-хубавото село в България, казват всички протестиращи. Не искаме да намесваме етнически отношения, да се разбере, че България е за българи. Цигани не ни трябват, докарайте украински бежанци, руснаци, скандираха хората.

Искаме да живеем спокойно, не сме ги били, само направихме митинг, каза един от събралите се днес протестиращи. Ще съм откровена – говорим за сексуално посегателство, България я направиха бунището на света, заяви една жена. Това не е на етническа основа, повтаряше един от мъжете, който признаваше, че това са хора с деца.

За прогонването на бежанците са се подписали 550 души, като в самото село живеят близо 1000 души. Кметът на селото каза, че никой не ги е предупредил, че в селото ще живеят сирийци, макар да не е ясно защо да е било нужно да се предупреждава, след като сирийците идват като свободни граждани, със статут и са си наели къща.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес