Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гонят много пари: Наплив от кандидати за нотариуси

07 юни 2024, 07:23 часа • 1446 прочитания

562-ма души са подали документи за участие в конкурса за нотариуси. 300 кандидати обаче не са изпипали документите си и засега не са допуснати до участие. Те имат 7 дни, броени от 5 юни, за да отстранят нередностите. Ако не го сторят, няма да участват в конкурса.

Наливтът от желаещи да станат нотариуси не е изненада. Още през 2016 г., на базата на статистиката на Агенцията по вписванията, беше изчислено, че средният месечен доход на нотариус в столицата е 50 000 лева.

Проблеми с документите

Списъкът с проблемите в заявленията на кандидатите е впечатляващ и поставя под съмнение сериозността на намерението им да участват в конкурса. Много, например, не са приложили документ, удостоверяващ идентичност на лице с различни имена. Други не са подали документи, че имат изискуемия 3-годишен юридически стаж. Трети не са подали декларация, с която да удостоверят, че нямат друго гражданство освен българско, на страна от ЕС, Европейското икономическо пространство, или Швейцария. Четвърти не си направили труда да представят актуален документ за месторабота, а други пък нямат актуално удостоверение, че не страдат от психическо заболяване, съобщи lex.bg.

Писменият изпит на допуснатите кандидати ще е на 25 август.

От обявените за запълване 52 места 42 са вакантни, а 10 - новооткрити. 4 от новите места са в София, а по едно във Велинград, Девин, Момчилград, Радомир, Сливница, Царево.

Последният конкурс за нотариуси беше през 2018 г. 

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес