Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Голямо учение: МВР симулира реакция при терористичен акт (СНИМКИ)

08 февруари 2024, 06:54 часа • 1511 прочитания

В София се проведе учение, с което се тестват плановете за реагиране при извънредна ситуация. Целта е да се провери готовността и подготовката на органите за управление и силите за реагиране на национално и териториално ниво, съобщиха от МВР

В учението ще участват близо 200 души от различни структури на Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната, Министерството на здравеопазването, Прокуратурата на Република България, ДАНС, НСО, Столичната община и БЧК.

Сценарият предвиждаше прогресивно усложняване на оперативната обстановка и възникване на няколко последователни кризисни ситуации, в резултат на което ангажираните ведомства изпълниха задачи на няколко точки в София. Бяха проиграни различни елементи от плановете по установяване, неутрализиране и задържане на въоръжена група, както и оказване на медицинска помощ на пострадали хора.

Тренировката провери в реално време нивото на координация и възможностите на реагиращите структури за обмен на информация и вземане на бързи и адекватни решения. В рамките на учението бяха оповестени представителите в Националния оперативен щаб, които се събраха на съвещание, ръководено от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов. Последното подобно пълномащабно учение е правено през 2016 г.

Първоначално обучението трябваше да се проведе на 31 януари, но беше отменено заради убийството на Мартин Божанов.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес