Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Голяма част от дърветата в Борисовата градина трябва да бъдат премахнати

25 юни 2014, 19:14 часа • 146778 прочитания

Голяма част от дърветата в Борисовата градина, както вече неведнъж сме казвали, с или без трамвайното трасе трябва да бъдат премахнати. Това заяви в интервю за „Фокус” заместник-кметът по транспорт към Столична община Любомир Христов.

Той допълни: „Те (дърветата) се намират в сервитута на голям магистрален топлопровод на „Топлофикация” София. Кореновата система на тези саморасли дървета, тъй като те са се развивали през годините, застрашава целостта и на топлопровода и на колектора. Тоест, така или иначе колегите от „Топлофикация” трябва да ги премахнат за спазване на всички правила и правилно функциониране топлопровода”.

Много малък брой дървета ще се премахнат допълнително, за да може да се осигури нормален габарит на движение на трамвая в тази просека, която е дълга около 300 метра. Това стана ясно още от думите на зам.-кмета.

Според него не е сериозно да се говори за изсичане на дърветата в парк „Борисова градина”, а за самата идея са се разглеждали 5 различни проекта, каквото е изискването на Европейската комисия – за инфраструктурни проекти да има няколко варианта, за да се избере този, който би отговорил най-добре на изисквания като оценка въздействие върху околната среда, за гражданите и други.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес