Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГМО във фуражите - поредният законодателен скандал

04 декември 2012, 09:38 часа • 5481 прочитания

Ще има нова промяна на последната поправка в Закона за фуражите. Това стана ясно от думите на депутата на ГЕРБ Христина Янчева, която е член на Комисията по земеделието и горите в Народното събрание.

Промяната се налага заради заплахата на президента Росен Плевнелиев, че ще блокира последния текст в Закона за фуражите, който беше приет в парламента. Причината се крие в един от текстовете. Съгласно него търговците на фуражи трябва да указват на етикета или в придружаващата документация, че в даден фураж има ГМО съставки.

Именно думичката „или” предизвика Партията на зелените да определи новия текст като „лобистки”. Защото според представителя на зелените Борислав Сандов това „или” означава, че търговецът спокойно може да отбелязва само в придружаващата документация дали в даден фураж има ГМО съставки. Това, съответно, лесно може да бъде пропуснато, щом няма ясно обозначение на етикета, стана ясно в студиото на bTV.

Янчева контрира с думите, че в контекста на закона механизмът е урегулиран и няма как да има пропуск, но призна, че ще има нова поправка в текста. Тя ще се отнася конкретно до пакетираните и насипните фуражи. Поправката ще указва, че при пакетираните фуражи трябва да се отбелязва на етикета дали има ГМО, а при насипните фуражи, където няма етикети, съобщението за ГМО ще остане в придружаващата документация.

Скандалът около Закона за фуражите е пореден в дългия списък от нормативни актове, които се приемаха и гласуваха в Комисията по земеделието на Народното събрание. Най-противоречивият текст беше поправката, касаеща горите, срещу която имаше сериозни протести, включително израз на гражданско недоволство в центъра на София – на Орлов мост.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес