Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Главното мюфтийство завежда дела за имоти

25 април 2012, 15:25 часа • 8717 прочитания

Главното мюфтийство ще заведе дела в опит да си върне имоти, отнети му от държавата преди 1989 г. Това заяви главният мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Хаджи, който днес посети Шумен по повод традиционните чествания на рождеството на пророка Мохамед, предаде Стандарт Нюз.

"Това, с което разполага мюсюлманското вероизповедание, е една много малка част от това, което е притежавало в миналото", каза духовникът. Като пример за имоти, които ще бъдат потърсени чрез съда, той посочи Картинната галерия в Пловдив, джамията "Махмуд паша" в София и сграда във Варна, в която дълги години се е помещавала търговска банка.

Според Мустафа Хаджи, галерията в Пловдив е имот на мюфтийството, за които те имат нотариален акт. Сградата е била отнета от държавата през 70-те или 80-те години, като до тогава е била ползвана от мюсюлмани. Духовникът не назова сградата във Варна, но беше категоричен, че тя години наред е била давана под наем на банка. През 1997 г. Недим Генджев се опитал да я продаде, за което и досега текат съдебни дела. Най-големият имот в София, за който мюсюлманите претендират, е джамията "Махмуд паша", в която сега се помещава Националният археологически институт с музей. "Затова постоянно се говори, че мюсюлманите се кланят на тротоара и безпокоят хората. Ние казваме на държавата да ни даде джамията, за да се реши този проблем", обясни Мустафа Хаджи.

По негови думи, това е последната година, в която могат да бъдат заведени дела за връщането на тези имоти. "В момента събираме документи и правим срещи с адвокати, след което смятаме да заведем дела", каза още главният мюфтия. Пред журналисти в Шумен той съобщи, че има информация за нова ислямска секта, която се опитва да пробие в България. По думите му, нейни емисари вече са се опитали да организират няколко събрания в Търговище и Кърджали, но мюфтийството е реагирало със сигнали до институциите и дори изготвя писмо до Дирекцията по вероизповеданията.

"Членовете на сектата "Михирджи" искат да покажат, че техният главатар е пратеник на Аллах подобно на Мохамед, което ислямската религия категорично отхвърля", обясни Мустафа Хаджи. Той добави, че по негови сведения сектата произхожда от САЩ, където лидерът й дори имал собствена телевизия, чрез която извършвал проповедите си.

 

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес