Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Главният архитект на София: Планът е инструментът за защита на правилното развитие на града

17 януари 2019, 18:10 часа • 2446 прочитания

Какви промени в Общия устройствен план на София ще предначертае разработваната по инициатива на столична община Визия за разивитие на София до 2050 година дискутират в София тех парк експерти, архитекти, общински служители, представители на политически и неправителствени организации, на академичните среди, граждани.

"Очакванията са с този документ, с неговите анализи да определим конкретните приоритети за промяната на Общия устройствен план на София", съобщи главният архитект на столицата Здравко Здравков. Той поясни, че след като Общинският съвет приеме Визията, което се очаква да стане през лятото, ще се пристъпи към изработване на задание и конкретни действия по изменение на Общия устройствен план на София. Предишният общ устройствен план на София /ОУП/ е действал 45 години - от 1961 г. до 2007 г., отбеляза Здравко Здравков. Инструменти за промяна на такива планове има, но трябва да се работи изключително внимателно с тях, каза пред журналисти Здравков.

„Промяната в едни или други устройствени зони и на транспортната схема може да доведат до претоварване на определени територии или непланово развитие на града, без да са оползотворени възможностите за развитие в рамките на изоставени територии като жп-реалии и бивши индустриални зони, които дават голям потенциал за развитие“, поясни Здравков. По думите му всяка промяна в Общия устройствен план трябва да бъде внимателно анализирана, защото когато тръгнем да развиваме територии, които се разполагат по периферията на града преди да сме ги обезпечили с транспортни връзки с инженерни мрежи се създават нагласи у хората, че може да се извършват сделки или спекулации с недвижими имоти, а в същото време реално новите собственици се оказват пред невъзможността да реализират инвестиционни намерения, защото до там няма нито транспортни връзки, нито обслужваща инфраструктура. „Така, че промените в плана трябва да са много деликатно изработени и намесата трябва да бъде концентрирана в проблемите, които ще бъдат очертани във Визията за развитие на София до 2050 година“, добави главният архитект.

На въпрос на Actualno каква ще е юридическата тежест на тази Визия, главният архитект на София отговори така: „Визия като планов документ досега не е прилаган, но ние променяме начина на промяна и изработване на подробни и общи устройствени планове като изтегляме в много ранна фаза изслушването на обществените нагласи и включването на експертите във фаза, в която експертите знаят какви са очакванията на хората. Здравко Здравков е убеден, че начинът на изработване на планове в 21 век няма как да мине тайно и увери: „Искаме да чуем обществените нагласи, да чуем мненията на хората, след което да приемем процедури по изменение на плановете“. На последвалия въпрос на Actualno "Какви са гаранциите, че ще бъдат възприети“, той отговори с думите: „Гаранциите са именно в експертите, които са ангажирани с целия този процес. Няма как всяко мнение да бъде прието. Обикновено са изключително противоречиви мненията. Едни хора искат да отпаднат терени на зелената система, други да има терени на зелените системи; има изисквания по отношение на развитието на градския транспорт, проблемите с гробищата и пр. Винаги има противоречиви мнения. Затова планът е инструментът за защита на правилното развитие на града“.

Ива Иванова
Ива Иванова Отговорен редактор
Новините днес