Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Главчев разпореди проверка на Министерството на културата заради престъпните схеми в Смолян и Разград

03 октомври 2024, 16:27 часа • 460 прочитания

Министър-председателят Димитър Главчев е разпоредил на Инспектората към Министерския съвет да провери незабавно дейността на длъжностните лица, които осъществяват контрол върху дейността на държавните културни институти, за които излезе информация за фрапантни финансови злоупотреби с публични средства, съобщиха от правителствената пресслужба. Проверката е била назначена след среща между Главчев и министъра на културата Найден Тодоров.

Още: "Не ми го побира главата, схемата с театъра в Разград е кардинално нова": Говори министърът на културата

Проверката е по повод разкритите престъпни схеми за източване на държавни средства от Министерството на културата посредством сключване на трудови договори с над 80 души общо в театрите в Смолян и Разград. Въпросните служители, чиито трудови характеристики са много далеч от културната сфера, са били назначени с много високи заплати и ДМС-та. След получаване на парите, те са ги предавали на трети лица, а бонусът за тях е бил, че са им изплащани осигуровките.

Обвинения

По-рано днес стана ясно, че директорът на Родопския театър Румен Бечев вече е с повдигнато обвинение по длъжностно престъпление в особено големи размери, каквото е обвинението и на Левон Манукян - вече бивш директор на Разградския театър.

Освен тях са обвинени още Петко Писков, Атанас Георгиев и Борис Чилов.

Още: Христо Мутафчиев за схемата в Разград и Смолян: Всички виновни да бъдат наказани, това е грозно петно върху културата

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес