Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Германците предпочитат Саркози

04 май 2012, 12:38 часа • 3410 прочитания

Всеки втори германец би искал Никола Саркози да спечели президентските избори във Франция, а 55% от германците подкрепят рестриктивната бюджетна политика на германския канцлер Ангела Меркел, съобщава АФП, позовавайки се на социологическо проучване.

На въпроса „кой френски президент от гледна точка на Германия би бил най-добрият избор”, 50% от германците отговарят „Саркози”.

Сред запитаните 24% смятат, че най-сполучливият избор на френски президент би бил Франсоа Оланд. Останалите 26% се колебаят или не се интересуват от този въпрос.

В същото време, на въпрос относно коя е най-добрата политика във времена на криза в еврозоната 55% от германците отговарят, че подкрепят рестриктивната политика на Меркел. Едва 33% предпочитат страната им да провежда програма за насърчаване на икономическия растеж.

На последната права преди втория тур от президентските избори проучванията на всички социологически институти показват една и съща тенденция – въпреки че социалистът Франсоа Оланд остава начело с подкрепата на 52,5-53,5% от французите, действащият президент Никола Саркози продължава да скъсява дистанцията, пише в. „Фигаро”.

Макар и социалистът да губи позиции при всички проучвания в последната седмица от предизборната кампания, той остава фаворит, дори след като се вземе предвид влиянието на допустимата статистическа грешка.

В същото време, резултатите от допитванията показват, че подкрепата за Саркози се увеличава от 0,5 до 2%.

 

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес