Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГЕРБ сезира КС за решението на парламента да отпусне 600 млн. лв. на пътни фирми

04 май 2022, 19:12 часа • 1573 прочитания

59 народни представители от ГЕРБ-СДС атакуваха в Конституционния съд решението на Народното събрание за предприемане на действия от Агенция „Пътна инфраструктура" за осъществяване на дейностите по поддържане на републиканската пътна мрежа, прието на 20 април тази година. С това решение бяха дадени 600 млн. лева на пътностроителните фирми за разплащане по договори за дейности, извършени миналата година. Докладчик по делото е Атанас Семов.

"Извиняваме се, че трябва да ви занимаваме с въпрос, чийто отговор е толкова очевиден, че не би следвало той изобщо да възникне в една държава, наричаща себе си правова и управлявана според конституцията и собствените си закони. Извиняваме се също, че трябва да цитираме норми от конституцията и някои решения на Конституционния съд, които всеки член на законодателния орган или поне юристите в него би следвало да знаят наизуст", пишат народните представители от опозицията.

Аргументите им да атакуват решението са два - нарушение на принципа за разделение на властите и нарушение на принципа на право на защита и независимост на съда. "Съгласно конституцията „Народното събрание осъществява законодателната власт и упражнява парламентарен контрол. Кой момент в оспорваното от нас решение представлява реализация на законодателна власт или упражняване на парламентарен контрол върху действия на изпълнителната власт? Не е ли това решение грубо разширяване на правомощията на законодателния орган", питат народните представители.

"Въпросът е риторичен. Съгласно конституцията „Министерският съвет ръководи и осъществява вътрешната и външната политика на страната." В искането се казва още, че в хода на дебатите по проекта в пленарната зала, но също и в комисиите по правни въпроси и по регионална политика многократно от страна на представители на изпълнителната власт и от страна на народни представители от мнозинството, били "изтъкнати съображения за евентуална нищожност или унищожаемост на част или всички от договорите, сключени от АПИ с търговски дружества". "Даване на правно тълкуване на каквито и да е договори, разбира се, не е от компетенциите на Народното събрание, а само и единствено на органи на независимата съдебна власт", се казва в искането им. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес