Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГЕРБ блокира комисията за Първанов

15 юни 2012, 11:58 часа • 5246 прочитания

Днес се навършва един месец, след като бе създадена Временната комисия за разкриване на нарушенията около помилванията и даването на гражданство, без да е проведено нито едно заседание. Комисията се ръководи от депутата от ГЕРБ Юлиана Колева.

Временна парламентарна комисия за проучване на фактите и обстоятелствата, свързани с действия и инициативи на длъжностни лица от органи на изпълнителната власт при и по повод помилване, опрощаване на несъбираеми държавни вземания, даване и възстановяване на българско гражданство и освобождаване и лишаване от него през периода януари 2002 г. - януари 2012 г., бе създадена на 16-ти миналия месец. Тя стана факт, след като в медиите бяха оповестени десетки скандални факти около помилваните престъпници, убийци и наркотрафиканти от двойката Първанов-Марин. До момента Временната комисия не е провела нито едно заседание, а няма и насрочено такова за новата пленарна седмица.

След бурен пленарен дебат БСП, ДПС и Атака решиха да участват в комисията "Янев", само ако той не я оглавява. Бяха разменени остри реплики и крилати фрази, които само след месец се оказаха толкова поучителни за българската политическа действителност, че може би и авторите им не са подозирали. Мая Манолова от БСП казва: "Този срамен дебат в тази пленарна зала ще бъде приложен към жалбата ни към Конституционния съд. Стенограмата от този дебат ще бъде най-яркото доказателството, че Комисията "Янев 2" е също толкова противоконституционна, колкото и първата". От парламентарната трибуна лидерът на РЗС Яне Янев й отправя реплика: "Щом като Яне Янев е председател, комисията е противоконституционна. Щом като не е, значи не е противоконституционна". Така и се случи. Комисията изведнъж стана конституционносъобразна и заплахите на БСП и ДПС да сезират Съда увиснаха в политическото безвремие. Явно целта е да бъдат заметени следите на незаконното даване и възстановяване на българско гражданство, помилването срещу пари на рецидивисти, изнасилвачи, убийци и крадци.

Депутати от управляващата партия открито признаха пред парламентарния репортер на БГНЕС, че "комисията не работи, защото Първанов и Марин са се договорили на високо".

Редактор: Георги Иванов

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес