Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Георги Пирински: ЕС не е бил в такава криза досега

23 февруари 2017, 11:55 часа • 1195 прочитания

Безспорно ЕС е в много сериозна криза каквато не е била и безспорно най-драстичното ѝ проявление е Brexit. Това заяви евродепутатът от Партията на европейските социалисти (ПЕС) Георги Пирински по време на форум "Бъдещето на Европа" - Българското председателство 2018 г. и приоритетите на българския бизнес и общество.

"Две отправни точки към ЕС: Повече Европа и ребалансиране между наднационалното и националното начало на отделните държави членки. Това, което групата на социалистите и демократите се опитва да акцентира в ЕП, е една социална Европа. Трябва ново балансиране на социалния стълб", добави той в своето мнение.

Пирински напомни, че в съвместна декларация на промишлените производители в ЕС изведоха констатация, че делът на промишленото производство спада в Европейския съюз между 2008 и 2014 г. По думите му тезата на тази констелация от асоциации е свързана с това, че е необходимо да се приеме екшън план, който да се отчита редовно.

"Вторият план е кохезионната политики, отношението между грантове и финансови инструменти. Според социалистите в ЕП това е фундаментална политика, защото има нужда от социално, териториално и икономическо сближаване на всички райони в ЕС", каза още евродепутатът.

Според него третата политика е социалната, която е свързана със сключването на нов социален протокол за изкореняването на тежката безработица. "Вместо да мислим какви нови договори да създаваме, е добре да се фокусираме в това, което е в основата на ЕС", добави Георги Пирински.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес