Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Георги Лозанов: Няма експертен дебат за цифровизацията

14 септември 2012, 14:36 часа • 5994 прочитания

Има дефицит на експертен дебат по темата за цифровизацията една година преди крайния срок за преминаване от аналогово към цифрово радиоразпръскване. Това каза доц. Георги Лозанов, председател на Съвета за електронни медии (СЕМ), предаде Фокус.

На 3 октомври 2012 година СЕМ организира дискусионен форум по темата за цифровизацията в България. По думите му - форумът ще бъде нещо като начало на разяснителната кампания по отношение на цялото общество.

„Цифровизацията е съвременен отделен механизъм в защитата на свободата на словото. Това е така, заради многообразието, което създава, заради интерактивността и възможността за участието на аудиторията. На фона на дебата за свободата на словото в България и тенденцията за слизане надолу в световните класации, е много важно да влезем бързо в цифровата ера и да изговорим това, от гледна точка на свободата на словото”, каза доц. Лозанов.

„През годините срокът за цифровизация се отлагаше много и сме сред последните, ако не и последната държава в Европейския съюз, заедно може би с Румъния, която не е завършила този преход. Очевидно има и проблеми, които трябва да се изговорят, и те ще се погледнат от позициите и правомощията на Съвета за електронни медии, които са свързани преди всичко със съдържателното осигуряване на цифровизацията, с програмните форми, които ще се разпространяват цифрово. Няма съмнение, че това е нова ера в развитието на телевизията и трябва да се види - доколко самите производители са готови за това, по какъв начин това ще се отрази на съдържанието”, каза доц. Лозанов.

„Има едно усещане, което ни води и нас, за дефицит на експертен дебат по тази тема, както и за комуникация с обществото по нея. Явно е, че комуникационната стратегия, която се случва във всяка държава, в България предстои. Необходимо е обществото да разбере какъв е смисълът от това, което се случва, от цифровизацията, а не да споменаваме тази дума само като модерно заклинание. Трябва да е ясно какво ще се крие зад това и какви ще бъдат явните привилегии за зрителите”, каза доц. Лозанов.

Редактор: Яна Баярова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес