Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Георги Лозанов: Хората излизат на улиците, когато медиите спрат да са критични (ВИДЕО)

07 октомври 2020, 15:08 часа • 3544 прочитания

Министър-председателят заяви, че ще приеме препоръките от последния доклад на Европейската комисия към България. Ще се изненадам, ако действително започнат да се изпълняват препоръките от доклада. Но така или инак - много е важно състоянието на медийната среда да започне да се оправя.

Това заяви в предаването "Студио Actualno" медийният експерт доц. Георги Лозанов по повод констатациите в доклада на Брюксел за състоянието на медийния сектор у нас и ролята на върховенството на закона.

Важно е сега кой казва нещата, които ние вече знаем по отношение на медиите, отбеляза доц. Лозанов. По думите му в момента не липсват гласове, които да назовават проблемите у нас - особено в ерата на интернет. "Всеки критически глас по някакъв начин е пазен от едни лоялни медийни гласове и се получава една общо взето смътна картина, като проблемите се замитат под килима", каза доц. Лозанов. Според него този процес е лош и за медиите, и за властта, защото накрая той изкарва хората на улицата. "Колкото повече медията не изпълнява своята критическа функция, ако този ключов медиен демократичен механизъм не работи, рано или късно хората излизат на улиците и започват да искат оставка на управляващите", убеден е Героги Лозанов.

По думите на експерта през всичките години на обществено-демократичен процес критическите гласове са тези, които са спасявали. "Заради това имаме проблем със свободата на словото, заради неефективността на критическите медийни гласове", отбеляза доц. Лозанов. Всеки може да говори навсякъде, но властта заглушава и отклонява критическите гласове с други гласове, които преминават включително през държавната реклама, посочи Георги Лозанов.

Какво трябва да се направи за оздравяването на медийната среда у нас - целия разговор с доц. Георги Лозанов гледайте във видеото.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес