Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Генерал Явор Матеев поиска по-високи възнаграждения за спецсилите

18 октомври 2024, 20:11 часа • 456 прочитания

Специалните сили към българската армия действат ефективно за предотвратяване на навлизането на нелегални емигранти в България. Такава оценка даде командирът им генерал-майор Явор Матеев.

Той настоя спешно да се приемат проектите за превъоръжаване на звеното и да се актуализират специфичните възнаграждения за риск, някои от които не са осъвременявани от 2006 година.

Още: Специалните сили със зрелищна демонстрация в София Тех Парк

В София беше отбелязан Денят на военния парашутист, а утре се навършват 80 години от първото участие на Парашутната дружина на България в реални бойни действия. Днешното звено за специални операции е неин наследник. На церемонията присъстваха президентът и председателят на парламента.

Още: Ген.-майор Явор Матеев: В обстановката, в която се намираме, няма как парите за отбрана да са достатъчно

„Това са изключително опасни и рискови задачи, сами разбирате, че някак си не е нормално почти 20 години да не е осъвременено това специфично възнаграждение, което се дава за риск“, коментира Явор Матеев, цитиран от bTV.

Още: Ген.-майор Явор Матеев: Силите за специални операции са основна част от архитектурата на националната сигурност

„Аз и всички мои подчинени ще се радваме, така както ние сме сили за специални операции и наистина изпълняваме специални задачи в мирно време, към нас да има и специално отношение“, добави той.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес