Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Газифицират 30% от домакинствата

07 май 2012, 16:03 часа • 5714 прочитания

В България най-големият процент от хората в ЕС отопляват домовете си с електроенергия, а това е най-скъпият източник. Поставили сме си за цел 30% от домакинствата да бъдат газифицирани до 2020 година, каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на Четвъртия международен екологичен конгрес, предаде Стандарт Нюз.

В момента този процент е 3, затова трябва да има ясна визия за постигане на целта. Една от основните пречки е това, че домакинствата трябва да направят сериозна инвестиция – 5000 – 6000 лева. Затова в Международен фонд „Козлодуй” е заделен ресурс от 10 млн. евро, с който ще се дава безвъзмедна помощ на домакинствата, за да си изградят инсталация, каза Добрев. Сумата ще бъде определена като фиксирана, единственото изискване ще е впоследствие домакинството да представи три сметки, от които е видно, че се отоплява на газ. Очаква се по този начин да бъдат финансирани около 8000 домакинства.

На 14 май ще започне програмата „Енергийна ефективност и зелена икономика”, която ще предостави на бизнеса 150 млн. евро безвъзмездно по ОП „Конкурентоспособност”, плюс възможността за още 150 млн. евро финансиране от страна на шест банки партньори. Обхватът на проектите е много голям – максималната сума е 2 млн. лева.

В момента се извършва процес на оценка и стартиране на проекти за енергийна ефективност на обща стойност над 1.16 млрд. лева, каза Добрев. 700 млн. лева от тях са безвъзмездна помощ по оперативни програми и Международен фонд „Козлодуй”.

Друга програма по ОП „Конкурентоспособност” с 40 млн. евро е „Инвестиции в зелена индустрия”. По нея вече са получени два пъти повече проекти, отколкото може да се финансират, което според министъра е доказателство, че тя е успешна.

При производството на електроенергия има инвестиционна програма за енергийна ефективност – 8 проекта в ТЕЦ „Марица изток 2”, с които ще се инвестира в модернизиране на котлите и в турбини. Инвестицията е около 120 млн. лева, с което ще се получи допълнителна инсталирана мощност от 104 мегавата без допълнителни оперативни разходи.От нея ще се получава енергия за 75-80 млн. лева годишно.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес