Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Галеви си взели за "сбогом" 100 хил. лв. от държавата

01 юни 2012, 15:10 часа • 4644 прочитания

От стенограмата на МС става ясно, че Диана Ковачева информира премиера и министрите, че Галеви са нарушили мярката си за неотклонение по делото, която е била „подписка", след като не са уведомили властите за новото си местонахождение и не се намират в имота си Ресилово. Ковачева припомни, че през 2010 година Окръжният съд в Кюстендил е изменил мерките от „парични гаранции" на „подписки". Това решение на магистратите е върнало на Галеви гаранцията от по 50 хил. лева на човек, предаде КРОСС.

Припомняме, че бившите барети напуснаха Централния софийски затвор през 2009 г., за да се впуснат в битката за влизане в законодателния орган на страната. Законът позволяваше на всички задържани лица, които нямат влязла в сила присъда, да се кандидатират за народни представители от листата на партия или от името на инициативен комитет, който ги издига.

Галев и Христов нямаха никакъв проблем със събирането на необходимите подписи за създаването на такъв комитет и срещу гаранция от по 50 хил. на човек станаха кандидат-депутати. След това сформираха партия, от чието име се впуснаха в изборите. Така Галеви спечелиха свободата си, надвивайки системата по абсолютно законен начин. Година по-късно съдът в Кюстендил измени мерките им и за неотклонение и парите им бяха върнати. От стенограмата става ясно, че никой в Министерство на правосъдието не е бил наясно с този факт, макар той да е бил отразен от медиите.

„Във връзка с изготвянето на питане бяха поискани конкретни съдебни актове от съдилищата в България, между които до нас достигна и постановеното по „Братя Галеви" решение от Кюстендилския окръжен съд. Това, което ние научихме от това решение и не знаехме до този момент, е във връзка с мярката за неотклонение на Братя Галеви, а именно - до този момент ние мислехме, че става въпрос за парична гаранция в размер на 50 хиляди лева за всеки от тях", казва Диана Ковачева.

Редактор: Яна Баярова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес