Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Г-8 без решение по кризата в Сирия, осъди остро Пхенян

12 април 2013, 07:57 часа • 3596 прочитания

Външните министри на страните от Г-8 не успяха да преодолеят дълбоките различия помежду си по въпроса какви действия да бъдат предприети за намиране на изход от кризата в Сирия. Висшите дипломати осъдиха на срещата си в Лондон по възможно най-острия начин действията на Северна Корея, но и по този въпрос не набелязаха конкретни мерки за противодействие, предаде Ройтерс.

След разговорите британският външен министър изрази пред репортери по следния начин разочарованието си: "Съветът за сигурност не изпълни задълженията си, защото е раздвоен. Това разединение продължава. Намерихме ли на тази среща начин за преодоляване на раздвоението? Не. А и не се очакваше да го сторим. Дипломатическите усилия за намиране на решение за продължаващия повече от две години конфликт в Сирия е най-голямото главоболие на световните сили. Хейг определи Сирия като най-мощния магнит в момента за джихадисти. Великобритания и Франция настояват да бъде вдигнато ембаргото за въоръжаване на противниците на режима на президента Башар Асад. Германия изразява несъгласие с подобни действия. САЩ, според публикации в американския печат, са делегирали на ЦРУ мисията по въоръжаване - чрез Турция и някои арабски страни – на т. нар. светски противници на Асад.

Но тези дни воюващия срещу режима Фронт Ал-Нусра откровено обяви верността си към лидера на Ал Каида Айман ал Зауахири, с което само засили опасенията, че Сирия може да се превърне в котило на радикални ислямски терористи в региона. Русия изрази сериозната си загриженост от големия интерес към Сирия от страна на Ал Каида и плановете на международни терористи да превърнат тази страна в трамплин за своите действия в Близкия изток. Преди да пристигне в Лондон, държавният секретар на САЩ Джон Кери каза пред журналисти, че до края на седмицата Вашингтон ще изясни позицията си за своето по-голямо включване в оказването на подкрепа за бунтовниците.

Лидери на Сирийската национална коалиция бяха в кулоарите на срещата на външните министри от Г-8 с искания за увеличаване на хуманитарната помощ, но подобни обещания не са получили. В комюникето след форума беше отправен призив за по-голяма хуманитарна помощ и осигуряване на безопасен достъп на хуманитарните агенции до сирийския народ, но конкретни стъпки в тази посока не бяха набелязани.

Подобен е резултатът и от обсъждането на проблема със Северна Корея. Доколкото на срещата не беше представен Китай – страната, която е основен и жизненоважен икономически партньор на Пхенян, и по тази тема разговорите в Лондон завършиха само с пожелания.

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес