Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Френският посланик също пита: Как КФН може да глобява медии?

21 януари 2015, 13:01 часа • 21341 прочитания

Въпреки че България е демократична страна, все още има какво да се желае по отношение на свободата на словото. Изненадващо е, че един орган за финансов надзор разполага с правомощията да налага глоби над печатни издания. Това мнение изрази пред Дарик радио посланикът на Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан, визирайки скандала между Комисията по финансов надзор (КФН) и "Икономедиа".

"Мисля, че България е демократична страна. Все още, както и в моята страна, има какво да се желае и със сигурност съществуват заплахи за свободата на словото. Малко съм изненадан от това, че един орган за финансов надзор разполага с правомощието да налага глоби на вестници", сподели посланикът.

"Независимо от причината за тези глоби или от това дали поведението на санкционираните от комисията медии е наказуемо, или не, самият факт, че административна комисия има право да налага висока глоба на вестници, ми се струва най-малкото странно", допълни Ксавие Лапер дьо Кабан.

Предистория

КФН наложи две глоби от 150 хил. лева на „Икономедиа” заради две статии в „Капитал” - глоба от 100 хил. лева на „Капитал” за статията „Паниката е по-голяма от проблема” от 27 юни, 2014 година и 50 хил. лева за друга статия, „Софарма планира да разпредели над 9 млн. лева за дивидент”. Освен това КФН глоби със 100 хил. лева врачанското издание „Зов нюз” заради публикацията "Първа инвестиционна пред фалит?", в която се описват опашките пред клонове на банката на 27 юни във Враца.

Преди два дни председателят на КФН Стоян Мавродиев даде интервю пред Нова телевизия по въпроса, в което обвини „Капитал” в лъжа за дивидента на „Софарма”. Мавродиев заяви, че „Капитал” написали, че дивидентът, изплащан от „Софарма” за 2013 година, е 30 млн. лева, а не 9 млн. лева. В електронното издание на „Капитал” обаче пише за дивидент малко над 9 млн. лева – нещо, което Actualno.com установи с два клика.

Отделно колегите от „Капитал” и „Биволъ” обявиха, че Мавродиев е излъгал и за кредитните си карти. В ефира на Нова телевизия председателят на КФН обяви, че има кредитна карта с лимит от 60 хил. лева, "още от 2006-7 година". В декларациите пред Сметната палата обаче и по-специално в тази от 2013 година Мавродиев е отбелязал, че притежава две кредитни карти – с лимит от 60 хил. евро и от 40 хил. лева. На несъответствието внимание обърнаха и в днешния сутрешен блок на Нова телевизия, също с подозрението, че Мавродиев лъже.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес