Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Франция отхвърли обявяването на независимост на туарегите

04 май 2012, 11:52 часа • 6999 прочитания

Франция отхвърли обявяването на независимост от племето на туарегите в северната част на Мали. Париж също така заяви, че ще подкрепи териториалната цялост на бившата си колония, предава АФП.

Говорител на френското външно министерство заяви, че Франция приема едностранното обявяване на независимост от туарегите за „недействително и безплодно”.

Вчера Западноафрикански регионален блок заяви, че има готовност да разположи сили в Мали, където военна хунта свали от власт легитимното гражданско правителство през март. Това заяви президентът на комисията на Икономическа общност на западноафриканските страни, цитиран от „Гласът на Америка”.

Регионалните лидери заявиха, че няма да позволят на военните да наложат волята си на хората където и да е в региона. Те поискаха от преходното правителство в Мали да изготви план за организиране на изборите.

Регионалната организация призова и за разполагане на регионална военна сила в Гвинея-Бисау, която да наблюдава изтеглянето на мисия за техническа помощ. Комисията имаше за цел да се грижи за прехода във властта в страната и да помогне за реформа на сигурността.

 

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес