Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фотоизложба на първите българи, изкачили Еверест във Велико Търново

10 март 2014, 16:36 часа • 36457 прочитания

Фотоизложба „Високи Хималаи - мечта отвъд долините” се открива тази вечер в 17.00 часа в Изложбени зали „Рафаел Миахйлов” във Велико Търново, съобщи Фокус.

Изложбата е посветена на 30-годишнината от първото изкачване на българи на връх Еверест и на 85 години от основаването на Български алпийски клуб или както е наричан преди Български планинарски клуб.

Иван Мутафов, Румен Воденичаров и Мирослав Маладжиков ще покажат общо 50 фотоса, правени на 5000 метра надморска височина. Кадрите са заснети по време на множество експедиции до Хималаите на участниците в изложбата – от 1981 година до днес.

Иван Мутафов определи фотосите като едни височинни етюди с художествен характер.

Експозицията представя пейзажи– залези и изгреви, хубаво и лошо време и всички настроения на Хималаите. На откриването на изложбата ще присъства и ръководителят на експедицията от 1984 година Аврам Аврамов.

Иван Мутафов отбеляза, че благодарение на съвременната техника снимки на надморска височина над 5000 метра се правят много по-лесно. При старите апарати често ниските температури са предизвиквали изкършване на перфорацията на лентата и обикновено машините са блокирвали. Сега единственото сериозно предизвикателство за снимане пред алпинистите е осветлението.

Иван Мутафов обясни, че на голяма височина осветлението е различно и не винаги може да се направи качествена фотография. За това се правят множество кадри с надеждата поне една от снимките да се получи. Координацията на фотографа също е от значение. Ниските температури и вятърът също оказват влияние върху качеството на снимката.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес