Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Форми, изкуство в публична среда": Безплатна образователна програма в "Квадрат 500"

21 октомври 2024, 15:43 часа • 324 прочитания

На 24 октомври от 18 до 19:30 ч. в Национална галерия "Квадрат 500" ще се проведе новото издание на международен образователен панел "Форми, изкуство в публична среда", с лектор Ксения Швиченко, съобщават организаторите.

За инициативата

Националната галерия провежда от края на месец август безплатна образователна програма с фокус към деца, младежи и семейства. Целта на "Форми, изкуство в публична среда" е приобщаване към визуалните изкуства чрез поредица от ателиета в Квадрат 500. Изкуствоведите от Националната галерия прилагат нестандартни и иновативни подходи за обогатяване знанията на участниците, чрез запознаване с авторите и художествените произведения, разкази по картини, практически занимания с различни материали и създаване на собствени произведения.

Още: Над 110 музиканти и организации искат спешни реформи: Събитията с "Вход свободен" ощетяват и творците, и индустрията

От края на октомври до средата на ноември започва и международен образователен панел с лектори, които ще представят нови европейски практики за популяризиране на визуалните изкуства и преживяването в музея.

Ксения Швиченко

Първият гост е музейният педагог и екскурзовод Ксения Швиченко. Тя има магистърска степен по история на модерното и съвременното изкуство от Universidade Nova de Lisboa, Лисабон, Португалия. Впоследствие работи във фондацията Pablo Ruiz Picasso в Малага, в колекцията "Пеги Гугенхайм" във Венеция и на други места. Уменията на Ксения Швиченко включват както работа с деца и ученици, така и провеждането на лекции за жените художници, което е основната област на професионалния ѝ интерес.

Ксения Швиченко ще разкаже какви са ползите от придобиването на стажантски умения за младежи в качеството им на бъдещи професионалисти, както и каква би била добавената стойност на доброволческия труд за тяхното оформяне като активни участници в социалния и обществен живот.

Проектът "Форми, изкуство в публична среда" се изпълнява с финансовата подкрепа на Столичната община – Програма "Европа" 2024, от фондация "Мусиз", в партньорство с Испанското посолство в София и Националната галерия. 

Допълнителна информация за датите на предстоящите ателиета и събития със свободен достъп се обявяват на Фейсбук страниците на Националната галерия: https://www.facebook.com/NationalGalleryBulgaria https://www.facebook.com/NationalArtGalleryEducation

Желаещите може да се запишат на адрес: education@nationalgallery.bg или 0879 147679

Още: Над 400 000 лв. от източените пари от театрите вече са в разследващите органи

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес