Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Филип Златанов бе осъден на 3 години и половина

03 април 2014, 11:47 часа • 15362 прочитания

Софийски градски съд издаде присъда от три години и половина на бившия председател на Комисията за установяване конфликт на интереси Филип Златанов по делото за прикрита проверка срещу президента Росен Плевнелиев и забавени решения по още два случая, съобщи "Фокус".

Изненадващото в случая е, че прокуратурата искаше три години, но условно, с пет години изпитателен срок.

На 4 февруари 2014 г. Софийска градска прокуратура внесе обвинителния акт срещу бившия председател на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ). Според държавното обвинение Златанов е извършил престъплението за времето от 21.09.2012 г. до 09.07.2013 г. така, докато е бил председател на комисията, той не е изпълнил и е нарушил служебните си задължения, с цел да набави за други лица облага или да причини вреда.

От това са настъпили вредни последици за комисията. Те са разколебаване на доверието на обществото в дейността й и резултатите от нейната работа като независим орган, както и накърняване на авторитета на КПУКИ. Облагата е за Росен Плевнелиев, тъй като Златанов е скрил от обществеността, че той е проверяван за конфликт на интереси. Причинената вреда е за Димана Ранкова - тогавашен председател на Комисията за финансов надзор и за Лилия Бунева - бивш председател на Сметната палата.

От президентството заявиха, че Росен Плевнелиев по никакъв начин не е облагодетелстван от постановения акт за прекратяване на образуваното производство на Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, нито от неговото забавено оповестяване. Напротив, прекратяването на производството не само, че не облагодетелства, а вреди на репутацията на Плевнелиев.

Златанов стана известен със скандалното си тефтерче, в което във връзка с различни сделки фигурираха инициали на ключови фигури от ГЕРБ. След скандала Искра Фидосова напусна парламента.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес