Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Филип Морис България – опит, неограничени възможности и много силен колектив, от който всеки може да научи много

01 юли 2021, 14:02 часа • 4904 прочитания

Това лято Филип Морис България дава възможност за старт в кариерата на 15 студенти чрез платен летен стаж от юли до септември. Българският офис на мултинационалната компания, която преминава през мащабна трансформация в изпълнението на визията си за бъдеще без дим, тази година навършва 15 години. Местната компания ще отпразнува годишнината си, като осигури възможност за придобиване на реален професионален опит на 15 студента в последен курс в офиса си в София.

Предложението идва в момент, когато възможностите за кариерно развитие навсякъде по света са ограничени заради пандемията с Ковид-19, а завършващите студенти са може би едни от най-засегнатите в търсенето на нова работа. Стартът в кариерата се усложнява още и поради факта, че много от компаниите по света все още не са се завърнали изцяло в офисите си.

Въпреки това във Филип Морис България, където грижата към служителите остава приоритет, са убедени, че ограниченията заради пандемията не трябва да попречат на хората да изпълняват професионалните си ангажименти, а младите да търсят своята възможност за кариерно развитие. Компанията вече има опит с предишни стажантски програми, благодарение на които завършващи студенти не само са стартирали професионалния си опит там, но и са продължили кариерата си вече като пълноценна част от екипа в България.

Такъв е и случаят на Герасим Лукаров, регионален търговски мениджър за София и областта във Филип Морис България, който с радост разказва за началото на кариерния си път в компанията преди 8 години.

 

Герасим Лукаров , регионален търговски мениджър за София и региона:

„Във Филип Морис България всеки е лидер в своята професионална област, независимо от мястото и нивото си в йерархията.“

Стартирали сте кариерата си като стажант в компанията. Какви са спомените Ви за този период? Какво Ви направи най-силно впечатление?

На първо място мога да поставя самия процес по подбор на кандидатите, беше изключително интерактивно и различно от всичко, което бях виждал до този момент. Впоследствие попаднах в екип от професионалисти, които не пропускаха възможност да се забавляват, а в същото време работата вървеше неусетно. Участвах в една от най-интензивните кампании, в която бяха въвлечени много хора, имаше сериозна организация и постоянна динамика. И тъй като още преди да започна работа във Филип Морис България бях убеден, че искам да работя в компанията, това просто затвърди желанието ми.

Получихте ли подкрепата и менторството, на които се надявахте?

Подкрепата и менторството бяха неразделна част от цялата стажантска програма, не само от преките ни ръководители, а и от целия колектив, както и на моменти от висшия мениджмънт. Двама от менторите ми тогава, продължават да бъдат такива и до днес.

Кои от първите уроци, които усвоихте, прилагате и до ден днешен?

Да спазвам крайните си срокове, както и че предварителната подготовка е ключов елемент за постигане на поставените цели.

Какви бяха първоначалните ви притеснения и страхове и лесно ли ги превъзмогнахте?

Не бяха различни от тези на всеки един стажант, който попада в непозната среда. Основното ми притеснение беше дали ще успея да се справя и да срещна очакванията на компанията. Всичко отшумя след първата седмица, защото колективът и преките ни ръководители се стараеха да навлезем бързо в нещата и бяха постоянно до нас. Така всички от стажантската група придобихме увереност и започнахме да работим по различни проекти.

Какъв съвет бихте дали на един млад човек, на когото тепърва му предстои да измине този път?

Да не поставят граници пред себе си, защото най-непреодолимата бариера е тази, която сами си поставяме. Да бъдат уверени, да не се подценяват и да наблегнат на постоянството във всяко нещо, което правят.

Коя, според вас, е най-силната страна на Филип Морис България като работодател и с какво компанията е по-атрактивно място за стартиране на кариера от останалите компании, които предлагат стажантски програми?

Филип Морис България е част от Филип Морис Интернешънъл, компания с над 70,000 служители в световен мащаб и с над 170 годишна история. Това е компания, която непрекъснато се развива и променя и от няколко години насам преминава през най-голямата трансформация в историята си. Всичко това събира на едно място опит, неограничени възможности и много силен колектив, от който всеки може да научи много. А какво по-добро от стартиране на кариера точно в тази среда?

Лесно ли се работи в компания, която преминава през голяма трансформация? Кои са качествата, които Ви помагат да се справите с това предизвикателство вече като професионалист?

Бих казал динамично, много често се налага да променяме нещата, които сме правили с години и да се отучим от предишния си опит, което се оказва голямо предизвикателство. Много е важно човек да бъде адаптивен спрямо средата и да може да променя нещата в хода на събитията. Във Филип Морис България, всеки е лидер в своята професионална област, независимо от мястото и нивото си в йерархията. Ако трябва да го обобщя в три думи, то би било – лидерство, постоянство и адаптивност.

Кои от очакванията Ви се сбъднаха и кои не с течение на времето?

Моите лични очаквания се сбъднаха и дори компанията ги надмина в определени аспекти. Не се сбъдна единствено очакването ми, че в определен момент мога да загубя мотивация и да няма предизвикателства в ежедневието ми. Осем години по-късно, мотивацията ми продължава да е същата, каквато беше и в стажантската програма, а предизвикателствата са неизменна част от ежедневието ми и ме провокират да давам всичко от себе си и да научавам нови неща.

Материалът се публикува с подкрепата на Филип Морис България.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес