Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фетел отново недостижим, тифозите мълчат

08 септември 2013, 17:03 часа • 6650 прочитания

Прогнозите за 60% шанс да завали над „Монца“ не се оправдаха, а с това и възможността за друг изход от надпреварата изчезна. Себастиан Фетел отново бе недостижим... с проблемна скоростна кутия. Алонсо нямаше отговор срещу това, а трябваше да се защитава от Марк Уебър, който караше с... проблемна скоростна кутия. Точно така, двамата пилоти на Red Bull имаха сериозни притеснения със своите трансмисии, като Уебър трябваше да сменява по-бързо 2-ра и 3-та предавка, докато Фетел – 4-та и 5-та. И въпреки всичко – момчетата на Ейдрийн Нюи финишираха първи и трети. Не знам какво е направил британецът, но от една от най-слабите им писти, този следобед Red Bull бяха недостижими на дългите прави. А с това сложиха точка на шампионата през 2013 година. Трябва да стане нещо наистина необичайно, за да не успее Фетел да стане 4-кратен световен шампион. Това значи поне две поредни отпадания, за да може Алонсо да се приближи, но не вярвам това да се случи. И не го искам, защото Фетел, Red Bull и Нюи отново доказаха, че те са най-добрите и заслужанат титлите най-много, просто ни лишиха от съспенс.

Лично аз вече имам съмнения, че и догодина няма да има драма около името на шампиона. Знаете, че през 2014 г. Формула 1 ще претърпи най-сериозната метаморфоза в историята си. Но, Renault първи показа своя Power Unit, а Ейдриън Нюи е ненадминат аеродинамик.

Дотогава обаче има време, а аз лично мисля, че до края на този сезон Фетел ще продължи с абсолютната си доминация. Иначе по-интересните моменти бяха към края на надпреварата, когато Хамилтън и Райконен направиха няколко поредни изпреварвания, но двамата бяха с по-две спирания в бокса, т.е. караха с по-нови и по-бързите гуми, но бяха много назад. Райконен влезе в бокса още след първата обиколка, а Хамилтън, след като стартира с по-бавните гуми, трябваше да влезе непредвидено рано за смяната им, тъй като отборът му се опасяваше за възможно спукване на едната гума.

Отлично състезание направи Нико Хюлкенберг. Той тръгна 3-ти, завърши пети и това бе отлично представяне за пилота на Sauber. Нико е едно от най-често спряганите имена за заместник на Фелипе Маса. Очаква се, че в средата на идващата седмица ще научим името на втория пилот на Ferrari. Шансът той да се казва Кими Райконен също не е за пренебрегване.

Но това няма никакво значение, след като дори и коментаторите на Sky разделиха шампионата на Фетел и всички останали. След тази си победа Себастиан изравни Алонсо (по 32) по брой кариерни победи, но германецът е с около 100 състезания по-малко. Освен това вече е бил начело на коланата в близо 340 обиколки този сезон, като вторият след него по този показател, Люис Хамилтът, е водил коланата само 104 тура.

Следващият кръг е в Сингапур след две седмици. И Фетел ще търси седмата си победа за сезона. А за най-запалените фенове на Ф1 остава да следим битката за името на вицешампиона.

Задължително трябва да отбележим факта, че този уикенд McLaren отпразнува 50-ата си годишнина във Формула 1, но само с 1 точка за 10-ото място на Бътън. Това не бе подобаващо празненство, за съжаление.

Автор: Пламен Георгиев.

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес