Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фандъкова: Не говорим за забрана на отопление с твърдо гориво, а с отпадъчни материали

21 декември 2017, 10:40 часа • 2036 прочитания

Няма да има забрана на отоплението с твърдо гориво, а само с отпадъчни материали.

Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на заседанието на Столичния общински съвет.

„Само преди 2 дни ясно предложихме, че нашият стратегически основен приоритет е темата за чистотата на атмосферния въздух. Предстои да се разгледат и краткосрочни мерки, които комисията предложи. Очаквам от Столичния общински съвет да бъде много активен при обсъждането на тези мерки. Някои от тях са съвсем обществено приемствени, други спорни. Този въпрос изисква обединени усилия на общината и държавата органи, но изисква и усилията и участието на цялото общество“, заяви Фандъкова.

По думите ѝ през следващата година се предвиждат допълнително кампании, които да обясняват възможни начини и за придвижване, и за отопление.

„Спекулира се понякога с темата, че нищо не се прави. Знаете отлично, че има цялостна програма и че 80 млн. лв. са предвидени за различни инвестиционни мерки. Вчера имахме специална среща с министъра на околната среда и водите. За МОСВ тази тема също е водеща и ключова. Водихме разговори по контрола на източниците за отопление, които не са традиционни. Не говорим за забрана на употребата на твърдо гориво, а с отпадъчни материали. Нашите усилия са насочени към строгия контрол върху източници за доставка на изгорели масла, стари гуми - изобщо отпадъчни материали“, допълни Фандъкова, цитирана от Фокус.

Тя уточни, че вече над 2000 са станали гумите, които са събрани. „Предстои засилен контрол върху начина на отопление. Мобилната лаборатория беше поискана от нас и предоставена от Изпълнителната агенция по околната среда. Очакваме резултатите утре или вдругиден. Имаме инициатива за предоставяне на газ анализатор на „Пътна полиция“. Те пристигнаха, вече са в София и в следващите дни ще ги предоставим и от началото на следващата година в пунктовете на КАТ да се гарантира, че няма да бъдат регистрирани такива автомобили“, каза още Йорданка Фандъкова.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес