Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Евростат: Всеки трети българин не може да си позволи почивка

21 юли 2020, 07:50 часа • 1668 прочитания

Почти всеки трети не може да си позволи и седмица почивка. 35,5% от българите не могат да си позволят нито една седмица лятна ваканция извън дома, при която да пътуват и отседнат в хотел. Данните са от социологическо проучване на Евростат, публикувано на 20 юли, цитирано от 24 часа.

Средно в ЕС това се отнася за 29% от хората над 16-годишна възраст и България се нарежда на десето място по този показател. Най-голям е този дял в Румъния, където 54% от хората декларират, че летуването е непосилен разход за тях.

Делът на българите, които не могат да си позволят почивка, се е увеличил с 5 процентни пункта в сравнение с година по-рано - през 2018-а той е бил 30,5%.

Всъщност най-много българи не са могли да си позволят такъв разход преди осем години. През 2012 г., т.е., когато последиците от предишната криза се чувстваха най-силно, това се е отнасяло за 74% от българите, което по онова време е било рекорд - тогава само в Румъния хората без средства за лятна почивка са били малко повече.

В момента делът на тези хора е по-висок, отколкото в България, също и в Гърция, Хърватия, Кипър, Италия, Унгария, Португалия, Литва и Словакия.

В другия край на скалата е Швеция, където само 10% от хората не могат да си позволят едноседмична годишна ваканция. Следват Дания и Люксембург с по 11%, Финландия с 12% и Германия и Австрия с по 13%.

В сравнение с 2010 г. делът на хората, които не могат да си позволят едноседмична почивка извън дома, намалява навсякъде, с изключение на Италия и Гърция, където се увеличава съответно с 4 и с 3 процентни пункта. Най-голям спад е регистриран в Латвия, Малта, България, Полша и Естония.

На Европейския континент най-рядко, изглежда, почиват турците, тъй като през 2012 г. цели 85,9% от тях не са могли да си позволят летуване. При тях обаче този процент също спада постепенно  следващите години до 58 през 2018 г., но за 2019 г. липсват данни.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес