Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европа "за", сръбската църква "против" гей парада

03 октомври 2012, 13:43 часа • 6671 прочитания

Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом съобщи подкрепата си за провеждането на гей парад в Сърбия, изтъквайки, че хомофобията трябва да се разглежда като сериозен проблем в Европа, пише днес сръбският вестник ”Блиц”. Малстрьом е изразила очакване Седмицата на гордостта да приключи с парад на 6 октомври, въпреки че има голяма вероятност той да бъде забранен.

„Съществува страх, че парадът ще бъде забранен и тази година”, заявила еврокомисарят. Тя още е добавила, че е наясно, че по улиците на Белград са се появили плакати, които призовават към насилие.

В същото време сръбският патриарх Ириней призова за забраняване на организирането на гей парада в Белград, предаде белградското радио Б92. Патриарх Ириней призова и за забраняване на изложбата, която се организира в рамките на „Седмица на гордостта”.

В съобщението си сръбският патриарх е призовал премиера Ивица Дачич да забрани парада, който според него е „трагикомичен парад на срама, който хвърля силна морална сянка върху Белград”. Сянка, според патриарх Ириней, се хвърля и върху вековната християнска култура на страната.

Властите в Сърбия обмислят да забранят гей парада и всички публични прояви в Белград през този уикенд поради опасения за повторение на насилието отпреди две години, когато ултранационалисти се опитаха да попречат на подобно събитие, предаде агенция Ройтерс.

Премиерът Ивица Дачич, който е и министър на вътрешните работи, заяви, че планираният парад представлява огромен риск за сигурността.

„До момента сме получили само частична оценка на възможните заплахи за сигурността, но може и да забраним парада” , каза Дачич.

През миналата година гей парадът бе забранен в последния момент отново поради опасения за сигурността, след като през 2010 година се стигна до сблъсъци между полицаи и ултранационалисти, при които пострадаха десетки хора.

Редактор: Яна Баярова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес