Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европа трябва да се обедини в помощ на уязвимите социални групи

18 март 2019, 15:56 часа • 669 прочитания

Обществото трябва да работи заедно в помощ на уязвимите социални групи. Държавата, местните власти, неправителствения сектор и гражданското общество е нужно да си партнират за подобряване на условията на живот и възможностите пред хората от тези групи.

Около тази теза се обединиха участниците в дискусия във Враца на тема "Какво прави Европа за хората от уязвими групи в контекста на Европейския стълб за социални права?".

В дебата, в който взеха участие представители на местната власт, на европейските институции, на държавата и на неправителствения сектор, бяха засегнати проблеми като недостъпната обществена среда за хора с увреждания, социалното изключване и подобряване на образованието на малцинствата. Участниците разискваха идеи за решаването им и възможностите за финансиране.

ЗАЩО ЩЕ ГЛАСУВАШ НА ЕВРОИЗБОРИТЕ? ОБЯСНИ И СПЕЧЕЛИ ГОЛЕМИ НАГРАДИ!

„Работата с уязвими групи не е само държавна политика, партньорството с неправителствения сектор също помага много, тъй като гражданските инициативи променят законите. Доказателство за това е движението на майките на деца с увреждания „Системата ни убива“, посочи кметът на Враца Калин Каменов.

До началото на следващата година в града ще има 22 социални услуги, от които ще могат да се възползват над 600 души – от най-младите до най-възрастните. Подготвя се проект за изграждане на център за възрастни хора.

По-достъпна градска среда

Достъпността на градската среда е една от основните бариери за социално уязвимите групи и особено на хората с увреждания. Местните власти във Враца се опитват да направят града достъпен, адаптиран и сигурен за хората от уязвимите групи. "Тези, които следят ситуация във Враца, усещат положителната промяна", заяви Каменов. Той даде пример нов и модерен център от семеен тип за деца с увреждания, който е бил почти непристъпен за живеещите в него, заради улицата (бел. ред. - "Кокиче"), водеща към него. Общината осигурява нужните средства и решава проблема, като улицата става проходима и достъпна за хора с увреждания, по думите на кмета.

В 3 жилищни кооперации във Враца вече се правят рампи за деца с увреждания. „При желание могат да бъдат направени още. Винаги може да се намери решение, за да може тези деца да бъдат по-често навън, отколкото вкъщи. Щом за 1 година правим 3 подобни рампи, то за 3 години можем да направим 10. Ако действаме заедно, нещата могат да се случат много по-бързо. Апелът ми към вас е да бъдете активни, да споделяте идеите си. Те могат да се реализират“, призова кметът.

Местните власти във Враца променят и градския транспорт, така че да бъде достъпен за хората с увреждания. Общината влага 3 млн. лв. за покупката на превозни средства – 12-13 нови нископодови автобуса с платформи, както и нископодови тролеи втора употреба.

13 малки жилищни кооперации в града вече са санирани, а в тях са предвидени приспособления за достъпност за хора с увреждания. Повечето от тези приспособления обаче са премахнати от живущите в сградите, защото им пречели. „Искаме нещата, които правим днес, да са от полза през следващите 10-15 години. Ако правим достъпна среда и хората я рушат, защото им пречи, защо изобщо го правим?“, попита риторично Каменов.

Предизвикателствата са много, но най-голямото е начинът на мислене на хората. „Колкото и да е трудно, се опитваме да направим Враца достъпен град - обществените сгради, образователните и социалните услуги трябват да станат достъпни. Но това изисква промяна в мисленето на цялото общество“, заяви градоначалникът.

Кметът обеща поставянето на ориентири за незрящите, които се придвижват през центъра на града. „Много сгради са непристъпни, непригодни и дори невъзможни за нуждите на уязвимите групи. Решени сме това да се промени, дори да се наложи да вложим лични средства за това“, обяви той.

Ролята на образованието

Едно от най-важните средства за подобряване живота на уязвимите социални групи е образованието. „Образованието е стълбата, която ще ни изведе до друг, по-добър път. То е изконно човешко право и необходимо средство за реализация на всички други човешки права. Образованието осигурява равни възможности и е икономически механизъм, чрез който уязвимите групи могат да се издигнат в обществената йерархия“, посочи Спаска Петрова, бивш служебен зам.-министър на труда и социалната политика и експерт от сдружение „Нов път“.

С европейско и национално финансиране образователното и социалното министерство развиват множество образователни програми: образователна интеграция на децата от малцинствата, ограмотяване на възрастни, професионално и дуално образование, възможност за професионална преквалификация и др.

За да свърже образованието с трудовия пазар, държавата предприема действия според нуждите на конкретния бизнес в конкретния район, където децата се обучават и оглеждат. През последната година над 40 000 деца са върнати са в училищата и детските градини. Нужни са здрави социални и образователни политики, интегрирани помежду си. „Ако всички заедно работим с идеята всичко около нас да се променя към по-добро, смятам, че ще успеем“, призова Петрова.

Калин Каменов изтъкна големите усилия, които община Враца полага за образованието и социалното включване на уязвимите групи. „Искаме да се погрижим за онези, които не знаят, че ако не си на училище, това те прави част от уязвимите групи. Във Враца почти няма отпаднали от училище ученици. За да го постигнем, съвместни екипи от различни институции правят непрекъснати обходи. Враца е един от първите градове, които стартираха такива многосекторни обходи“, разкри Каменов.

Освен нужда от грижа, маргинализираните групи имат и ангажименти, които трябва да изпълняват, припомни кметът. „Ежедневно се борим се със стереотипите, че образованието е създадено, за да не работиш. Трябва да искаме да работим, да не бъдем мързеливи, мислейки, че някой друг е длъжен да ни свърши работата“, каза Каменов.

Ролята на Европа

Европа играе все по-важна роля в социалната сфера и защитата на уязвимите групи. Европейските и българските граждани очакват от ЕС да предприеме активни действия, свързани със социалните права – безработица, уязвими групи и др. Чрез Европейския социален стълб държавите могат да използват средства от различните европейски фондове, за да подпомогнат подобни политики. През следващия програмен период ще бъдат отделени повече средства в тази насока, обясни ръководителят на Бюрото на Европейския парламент в България Теодор Стойчев.

В настоящия Европарламент има много депутати, които работят активно в защита на уязвимите групи. Има смесени групи от депутати, защитаващи правата на хората с увреждания. Бяха приети много мерки за справяне с младежката безработица. Често инициативи, които не могат да се реализират на национално ниво, се осъществяват на европейско, отбеляза Стойчев.

Гражданите могат да подпомогнат по-ефективните действия в социалната сфера и чрез избора за евродепутати на предстоящите европейски избори. „Има много активни депутати, които могат да направят още много в тази насока. Важно е за кого гласуваме, да изберем хора, които са активни, склонни са да слушат и да се борят за правата ни. Понякога е по-лесно да стигнеш до европейските депутати, отколкото до националните“, каза представителят на ЕП.

Той призова гражданите да се запознаят с програмите на партиите и да гласуват за тези, които най-добре пасват на възгледите им, а след това да изискват от своите представители. „Трябва да споделим какво искаме от политиците, които са избрани, за да защитават правата ни“, категоричен бе Стойчев.

Участниците в дискусията се обединиха около принципа, че политика в определена сфера се прави с участието на гражданите, а властта трябва да отклива на тези нужди и да осигури необходимия бюджет за реализирането им.

Нужно е да се промени мисленето на обществото, а най-важна е обществената солидарност. Ако тя не съществува, дори най-добрите проекти и мерки няма да имат успех.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес